Нясвіж - Несвіж
Панорама міста з боку замку Радзивілів.

Страшезно цікаве місто на річці Уші, відоме ще з ХІІІ ст. Досить велике - це райцентр в Мінській області. Готель є неподалік від ратуші (в магістраті розташований гарний і недорогий ресторан), але ціни там немилосердні. Краще шукайте приватний сектор. Ми жили в 5-поверхівці поруч з "Будинком на ринку" (будинком ремісника з 1721р.), єдиною збереженою житловою спорудою міста того часу.

З XVI ст. Нясвіж - резиденція магнатів Радзивілів. Про замок - на іншій сторінці, а тут про інші цікавинки міста.

Саме за Радзивілів місто розквітло: працювали перша в Білорусі друкарня (тут працювали просвітники С.Будний та В.Тяпинський), шпиталь, аустерія. При замку діяла капела, театр. Працювали кадетський корпус та школа флотських офіцерів для приватного війська Радзивілів. .

Колись все поселення було оточене валом та ровом, а у в'їздів до Нясвіжа стояли кілька кам'яних брам (Слуцька, Замкова, Клійка тощо). Слуцька брама збереглася й донині. З XVI-XVII ст. також походять монастирі бернардинців та бернардинок, домініканський та єзуїтський кляштори. Частково збереглася давня планувальна регулярна система.

Ратушна площа

Ратуша зараз - і на початку ХХ ст. "Будинок на ринку", він же "Гданський будинок".
Ратуша зараз -
і на початку ХХ ст.
"Будинок на ринку", він же "Гданський будинок".

Фара

Костел вночі.
Костел і башта-дзвіниця.
Чомусь дзвіниці не видно на цій гравюрі з 1882р.
А тут її можна гарно розгледіти.

Єзуїтський костел Божого Тіла, тринавна базиліка з бічними каплицями, був фундований князем Миколаєм Криштофом "Сиріткою" Радзивілом в 1584-93рр. Храму пощастило: в 1622-1624р. тут працював майбутній святий мученик - єзуїт Андрій Боболя.

В інтер'єрах збережені фрески та образ "Остання вечеря" придворного художника Радзивілів Д.К.Генського 1750-1770рр. Стінопис було реставровано в 1900-1902рр. В навах костелу збереглися надгробки Радзивілів та меморіальна таблиця на честь поета Людвіка Кондратовича (ака Владислав Сирокомля). Значно більше надгробків Радзивілів (понад сто) ховають крипти храму. Гробівці схожі один на одний і прикрашені гербом роду.

Біля храму піднімається пізньоготична цегляна дзвіниця (1593). За деякими версіями, це башта давнього несвізького замку. Може бути - тоді Нясвіж має храм-побратим в нашому Дрогобичі. Дзвіниця-башта може похвалитися чотирьма ярусами, кожен з котрих відрізняється від інших, та побіленими карнизами і віконницями. До XVIII ст. відразу до башти примикала Замкова брама.

Всяке інше.

Історичний центр міста. Дзвіниця монастиря бенедиктинок, 1760-ті. Зараз в кляшторі розмістився нясвізький педколедж. Капличка. Колишня польська гімназія. Біля ратуші колись стояв такий пам'ятник.
Історичний центр міста.
Дзвіниця монастиря бенедиктинок, 1760-ті.