Мір. Замок.
Мір, замок. В 2005 р. - і колись.

Моя мрія ще з початку 1980-х років, з глибокого дитинства.

Мір - селище міського типу в Корелічському районі Гродненської області, відоме ще з XIV ст. Першим будівничим місцевої твердині вважається князь Юрій Ільлініч (помер в 1568р.), який звів на околиці Міра, на березі великого ставка муровану готичну твердиню в кінці XV ст. (Польські джерела подають дати 1506-1510рр.). Для будівництва князь використовував не лише камінь, а й цеглу. Це робить Мір схожим на польські замки - і таким малосхожим на більшість наших. Дотепер мірська твердиня - одна з найбільших і найгарніших в Білорусі.

Довгий час Мір належав магнатам Радзівілам (до 1828р.), пізніше - князям Вітгенштейнам (1891) і вельможам Святополкам-Мірським (до 1939р.).

Крім власне замку в селищі збереглися православна каплиця, Троїцька церква (XVI ст, перебудова 1865р.), Миколаївський костел (1599-1605) та кілька житлових будинків, що теж, безсумнівно, цікаво, але в тіні мірського замку всі інші споруди здаються менш суттєвими. Ну гарний же!

Мало що лишилося на згадку про колись численну єврейську громаду містечка.

В одному з замкових приміщень

Так само як кривляться кам'янчани на "відновлення" кам'янецької Старої фортеці, так і розумні білоруси наполягають на тому, що в Мірі замок не реставрували, а спаплюжили історичну спадщину. Хоча виглядає твердиня ого-го як. А як вона виглядала раніше - дивіться внизу.

Спочатку замок мав п'ять веж (чотири кутові та одну в'їздну браму) і був оточений ровом. В кінці XVI ст. фортеця була перебудована в ренесансному стилі, на подвір'ї з'явився одноповерховий палац-резиденція (пізніше було надбудовано ще два поверхи). Замок сильно состраждав в часи Потопу (війни зі Швецією в 1655р.) та в 1706р. Під час відбудови в XVIII ст. було усунуто частину ренесансних деталей.

Товщина мурів Мірського замку доходить до 3 метрів. Цікава конструкція веж замку: вони всі біля основи чотирибічні, а вгорі восьмибічні.

На берегах ставу росте парк (площа 25 га). Саме там знаходиться модерністська каплиця Святополків-Мірських (1904) з високою вежею-дзвіницею.

Ще про замок в Мірі (фото, враження і ціни).

Гравюри ХІХ ст.:

Фара (Миколаївський костел). 1882 р. Автор Й. Курочицький. 1877р. за гравюрою Наполеона Орди. Тижневик "Klosy". 1882р. Tygodnik Powszechny.
Фара. 1882 р. Автор Й. Курочицький.
1877р. за гравюрою Наполеона Орди.