Адамівка
Церква в Адамівці з неба. 22 липня 2017 р.
12 січня 2009 року. Сонячний день в Адамівці.
12 січня 2009 року. Сонячний день. Адамівка Віньковецького району - і її церква

Церква-інтроверт.

Це по дорозі на Зіньків, а в Зінькові є замок, костел і дерев'яна церква, так що в будь-якому випадку - по дорозі. З пагорба над адамівською церквою взимку чудово видно Зіньків: кордони двох поселень радше умовні, хіба річка їх відділяє одне від одного, там вже близько.

На Покровську церкву в Адамівці на Віньковеччині я ображалася в 2007 році, ображаюся й досі (січень-2009). Бо як це так, щоб навіть не сам храм, а все церковне подвір’я було зачинене? Єдиний ракурс на храм – з траси, а там машини, знаєте, одна за іншою. Образилася в серпні 2007 р. і навіть знімати не захотіла – а було що, повірте. В січні 2009 року вирішила дати храму ще один шанс. Та де там! Закриті ворота. Трохи далі ще одні - може, хоч через них? Закриті й ці. Ну, знаєте... Обійшла ледь не весь храм по периметру - і таки знайшла з боку старого цвинтаря непомітну хвірточку, теж зачинену - проволока хитрим вузликом скручена, оберегом закручена. нічого, оберег ми швидко розберем. Я на подвір'ї. Хоча що від того змінилося?:) Ракурс аж ніяк не кращий, а всередину все одно зась.

Цвинтар отой, вищезгаданий, теж непростий. Влітку про його існування й не здогадаєшся: кущі джунглями, трава, сміття, туди не пройти. Взимку легше. Старі селянські (в народі їх помилково називають "козацькими") хрести потопають в землі, ледь бічні рамена видно над сніжком. Могил небагато, і цвинтар впирається в чиюсь садибу.

Симпатична бабуся ця Покровська церква. І хоча народилася вона всього лише в 1773 р, а дзвіниця до західного фасаду прибудована і взагалі в 1884р., виглядає святиня достатньо древньою. Бо будувалася за взірцями фортифікаційних оборонних подільських храмів XVI ст., таких, як, скажімо, кам’янецька Петропавлівська чи катедральна Троїцька церкви. Дуже шкода, що замість темного гонту на храмі бляшана світла шапка. І дуже шкода, що не вдалося пробратися ближче.

У вересні 2019 р. в Адамівці гримів скандал: новий священик взявся самовільно міняти купол споруди. Зрозуміло, що на московську цибулинку, зрозуміло. що на нітрид титану. Як закінчиться ця історія. я поки не знаю. Але старого купола вже не існує :(

Адамівська церква у 1930 р. Фото П.Жолтовського
Адамівська церква у 1930 р. Фото П.Жолтовського. З книги "Пам'ятки архітектури Подільської губернії" С.Таранушенка (Харків, 2013 р.).
Покровська церква в чотиритомнику
Адамівка. Покровська церква в чотиритомнику "Памятники градостроительства и архитектуры УССР"