Старий Остропіль
Фото Преображенської церкви з 2008 року - і з чотиритомника. Звідти ж і план храму.

Ось вам наочний приклад, чому Московський патріархат мусить згоріти в очищувальному вогні - земному чи пекельному, без різниці.

Порівнюємо фотографії Преображенської церкви (1840), що в селі Старий Остропіль при дорозі зі Старокостянтинова на Любар. Кольорові фото зроблені в день Waken Road Show у Києві (29 лютого 2008 р.). Чорно-біле - у 1980-х.

Якщо б місцева громада хотіла спеціально скапарити пам'ятку архітектури, цю кам'яну класицистичну ротонду з прямокутним бабинцем і чотирьохколонним портиком тосканського ордеру, вона б не змогла цього зробити краще, аніж зробила, бажаючи пам'ятку відремонтувати. Враження - жах, антипропорціональність, новороб, підробка, тьху.

Класицистичних ротонд в Україні не так щоб занадто. Пам'яток архітектури на півночі Хмельниччини теж менше, аніж спраглих новоробів попів. Що в цих людей замість смаку, боюся навіть уявити.