Стара Синява
Костел в Старій Синяві. Наполеон Орда, 1871 рік.
Палац в Старій Синяві, фото до 1914 р. (З "Дій резиденцій на Кресах" Романа Афтаназі)
Палац в Старій Синяві, фото до 1914 р.
Той самий палац, 24 листопада 2009 р. І не впізнати.
Стара Синява, палац-лікарня

Широта 49.598, довгота 27.632.

Класнична подільська провінція: 65 кілометрів до Хмельницького, а здається, що й всі 165. Дороги такі собі, з атракцій - хіба міський ринок. Він починається разом з містом і обліплює зусібіч старосинявську автостанцію (не таку й сонну в ранковий час - пазики в навколишні села бігають активно, навіть в Кам'янець вранці рейс є). Ринок вихлюпується з невеликого загончика, відведенного під торгівлю, на перони, та що там - він шумить на проїжджій частині головної старосинявської траси, лякаючи нетутешніх табличками "Криси, миші" на кожній другій ятці, дивуючи розмірами сомів з Південного Бугу, котрі не поміщаються в нецках, і насторожуючи цінами на пиріжки. Пиріжки тут, зрозуміло, з горохом - і коштують гривню. Більше несподіваному гостю міста поживитися нічим. Стара Синява, колись просто Синява - да-а-алеко не туристичний рай. Навіть якщо ви обчитались Романа Афтаназі і вирішили відшукати місцевий палац.

З історії Синяви

Класик польського живопису теж зображав подільський палац.
Юліуш Коссак. Палац в Синяві. 1875 рік.

Менше ніж 6 тисяч жителів, 30 км до міжобласних трас - вирок для райцентру, що поробиш. Та так було не завжди.

Хто володарював тут протягом століть, вгадає й третьоклашка: магнати Синявські (Сєнявські, Сенявські - на ваш вибір), хто ж ще.

В 1543 р. польський король Сигізмунд (Зигмунд) І дозволив белзькому воєводі Миколаю Сенявському на заснування на подільських землях осади (читай - укріплення) та міста на магдебурзькому праві.

Та тільки Синявський місто не на пустому місці засновував: ще на початку XIV ст. біля впадіння Ікви в Південний Буг було поселення Синява, яке знищили татари. Ті, хто встиг втяруватися, переселилися на 10 верств за течією Ікви - і заснували нову Синяву. Тепер вона й є Старою Синявою. :о) Ті ж, хто через кілька десятиліть повернувся на старе згарище, відбудували там село - як це не паранормально, але воно стало Новою Синявою. Але й плутанина. :о).

Наступні привілеї новонароджене місто отримало від наступного ж короля польщі, Сигізмунда Августа. Місто вибрав на свою резиденцію пізніше повний тезка засновника Синяви, гетьман Миколай Сенявський: татари цей край поза увагою не лишали, нападали на подільські маєтності раз по разу, землю треба було боронити. Остання з представників Сенявських, Марія Зофія (Софія) (Maria Zofia Sieniawska, 1698-1771), у другому шлюбі Чарторийська, отримала містечко в якості весільного посагу. Так Синява перейшла до Чарторийських.

Ймовірно, її син Адам Казимір Чарторийський (1734-1823) продав Стару Синяву княгині Анні Цецилії з Закревських Радзівілл (1765-1850). Це була представниця не несвізької, а бердичівської лінії князів Радзівіллів. А вже від її спадкоємців подільське поселення придбав власник маєтку в Говорах Францішек Ксаверій Стадницький (помер в 1857 р.). Він же після Мархоцьких володів Притулією, до речі. Останнім власником Старої Синяви був його онук Казимір Стадницький (помер в 1936 р.)

Palac w Starey Sieniawie. 1871

Симпатичний одноповерховий класицистичний палацик в Старій Синяві зведено в часи Анни Цецилії Радзівілл. Головною окрасою будівлі були чотирьохколонний портик та вікна напівкруглої форми. Від колон іонічного ордеру не лишилося й сліду, а от вікна, нехай і з пластиковим "євроремонтом", все ще напівкруглі. Довго описувати, яким саме був двір століття тому, немає сенсу: самі за себе промовляють його зображення, виконані в 1871 році відомим білоруським мандрівником і художником Наполеоном Ордою.

Хай господиня й була з князівського роду, та маєток вирішила збудувати скромний, за розмірами він більше нагадував типові двори подільської не надто заможної шляхти. Парковий і головний фасади палацу сильно відрізнялися один від одного. Інформації про інтер'єри садиби практично не лишилося, проте відомо про мармурові каміни, гарний різнокольоровий паркет та багате ліплення на міфологічні теми, яке приписували італійським майстрам. Один з салонів називався "рожевим", були ще "блакитний" та "жовтий". Ще один салон був умебльований оригінальними меблями з епохи Людовіка XV. Меблі більш пізнього періоду були виконані переважно в стилі ампір з червоного дерева. Крісла в їдальні були оббиті шкірою. Стильні меблі знаходилися в усіх приміщеннях старосинявського палацу.

Була тут й чимала колекція предметів мистецтва: родинні портрети Жевуських та Стадницьких, "Сон художника" Вінцента Водзіновського, зброя та інкрустовані золотом булави з XVI ст., кинджал Вацлава Жевуського "Еміра", мармурові статуї, порцеляна, предмети східного та японського мистецтва тощо. Східні артефакти привіз з мандрівки Сходом останній власник маєтностей, граф Казимір Стадницький.

На жаль, хоча палац і пережив дві світові війни, його переоблаштування під корпус райлікарні до добра не привело: повністю було змінено все внутрішнє планування, ліплення оббито, до споруди набудовано якихось жахливих коробок.

Колись навколо палацу шумів ландшафтний парк. Зараз від нього лишилися тільки залишки. Стадницькі парком не гуляли, вони по ньому каталися - у екіпажах або верхи. Тут була липова алея та сформовані з кущів, що в'ються, так звані "шпалери" - високі зелені стіни.

Перед палацем розміщувалася велетенська клумба. Ліворуч від парадного входу знаходився прямокутний одноповерховий флігель з прямокутними вікнами (здається, я його теж бачила). Флігель слугував будиночком для гостей.

Княгиня Анна Цецилія в 1844 р. заснувала в Старій Синяві на місці дерев'яного попередника з 1716 р. мурований костел з двома вежами. За місцевими переказами, княгиня отримала дозвіл на будівництво римо-католицьбкої святині лише після того, як за свої кошти звела дві православні церкви - це ж все вже діялося після польського повстання 1831 р., ряд до католицизму вже ставився прискіпливо. Великий вівтарний образ Мадонни, привезенний ще Синявськими з риму, приписували італійському художнику. Праворуч від входу до храму стояв пам'ятник з чорного мармуру на честь князя Алєксандра Радзівілла, а над ним висіли портрети в повний зріст княгині Анни Цецилії в костюмі полсьької шляхтянки та її батька Євстахія Закревського - теж в польському строї. Плюс портрет молодого князя Алєксандра.

Після війни з костелу зняли вежі, а сам храм пристосували під будинок культури. Мешканець міста Вадим Кишко написав: Костел теж чудово пам'ятаю. За моєї пам'яті він був напіврозвалений, але гіпсові фрески і статуетки стоять в мене перед очима серед купи бруду. Ще гірше, 1985-1986 роках костел перебудовували на один із філіалів Хмельницького заводу "ТЕМП" і в цьому я брав участь.

Наприкінці навчального року під час практики нас послали саме на це будівництво. Я з однокласниками виносили на смітник уламки фресок і

статуеток. Мені прикро за це, але гірко і боляче за те, що я і більшість жителів мого містечка не знають важливих історичних фактів".

Палац в Старій Синяві, Наполеон Орда, 1871
Панорама Старої Синяви
Тут дуже шанують гризунів.
Стара Синява, ринок
Гуси на дорозі: корків в Старій синяві не буває.
Думала, райлікарня - це палац. Ні
Стара Синява, поруч - палац Стадницьких
Дворец Стадницких в Старой Синяве
Я думала - це і є палац Стадницьких у Старій Синяві
Старих церквів тут не лишилося.
Церква в Старій Синяві
Самий яскравий старосинявський кадр
Класно, коли сосновий бір - майже в центрі міста
Senoji Syniava  — miesto tipo gyvenvietė Ukrainoje, Chmelnyckio srityje
Шевченко серед бетону.
Монумент загиблим в Другій світовій
Stara Syniawa (dawniej Syniawa) - osiedle typu miejskiego w obwodzie chmielnickim, siedziba władz rejonu starosyniawskiego.
Бутік "Ельвіра"
Ста́рая Синя́ва (бывш. Синява) — посёлок городского типа, центр Старосинявского района Хмельницкой области Украины.
Костел-БК. Фото Пажимського, 1972 р.
Палац в 1972 р. Фото Пажимського.