Глухів
Учительський інститут в Глухові.

Перша згадка в документах: 1152 р.

Відстань до Сум: близько 147 км

Сайти про місто: hlukhiv.com.ua

users.iptelecom.net.ua/~dybkov/M/PHOTOG/FILMS/GLUKHOV/glukhov.htm

Ще коли татаро-монголи спустошили Чернігів, у Глухів на річці Есмань перебрався чернігівський єпископ. А в середині ХІІІ ст. місто стало центром Глухівського удільного князівства, васала Золотої Орди. Наступна важка віха історії Глухова – 1352 рік: тоді чума винищила лель не всіх мешканців міста. А далі – провінційна тиша аж до XVIII ст. Саме в Глухові осатанілий від люті за зраду Мазепи Петро І збирав у 1708 році козацьку старшину. Тут обирали нового гетьмана, тут 5 січня відбулася «заочна» страта Івана Мазепи, тут гетьману оголосили анафему. Новим гетьманом Лівобережної України 6 листопада 1708 року було обрано стародубського полковника Івана Скоропадського. Столицею нового гетьмана став Глухів.

В 1738 р. в Глухові було засновано школу півчих (в її хорі співав Григорій Сковорода). Місто було добре фортифіковано. Замок Глухова не змогла взяти в 1663 р. армія польського короля Яна Казиміра. Обнесене земляним валом, мало чотири брами, ратушу, будинки козацької старшини – та більшість укріплень зруйнувала пожежа 1748 р. Відбудовувати Глухів по запрошенню Кирила Розумовського прибув архітектор з Петербургу Андрій Квасов. Майбутній геній класицизму. У передмісті Глухова Веригіні було споруджено палац гетьмана, у місті - церкву, два пансіоната для дітей шляхетства, бібіліотеку, оперу. Палац гетьмана охороняла кінна гвардія в гарній зеленій формі. В будівлі влаштовували бали, ставили трагедії Шекспіра і комедії Мольєра, витсупали оперні співаки з Італії. Тут була чудова бібліотека, а ще як реліквія зберігався одяг, в якому юний Розумовський пас худобу – гетьман любив показувати ці лахміття високим гостям. Вже після того, як в 1764 р. було скасовано гетьманську систему управління, А.Квасов вибудовав у Глухові для Петра Рум’янцева-Задунайського палац з церквою Різдва Богородиці, оранжереєю, басейнами і каналами в парку, а також триповерхову Малоросійську колегію. Глухів, хай не столиця, та був важливим промисловим і культурним центром. Тут діяв перший в Україні аматорський театр. В ті часи у Глухові виготовляли гармати, дзвони, мідний та бронзовий посуд, цеглу, кахлі, кераміку, чоботи. Нова страшна пожежа прокотилася містом в ніч з 7 на 8 серпня 1784 р. Цей вогонь не лише знищив палаци Розумовського і Рум’янцева-Задунайського, а й поховав на століття славу Глухова, перетворивши його на провінційне містечко. Лише наприкінці ХІХ ст. Глухів ожив завдяки родині цукрозаводчиків Терещенків. Микола Артемович Терещенко став міським бургомістром у 1851 р. і пробув на цій посаді майже два десятиліття. В скромній резиденції Терещенків у Глухові зараз науково-дослідницький інститут луб’яних культур, в ньому навіть створрили сорт конопель без наркотичних речовин. Терещенки вклали у розвиток Глухова неймовірну суму в півтора міліона золотих карбованців. В 1874 р. в місті засновано учительський інститут (зараз це один з найстраніших в Україні педагогічних інститутів), пізніше з’явились жіноча і чоловіча гімназії, лікарня і ремісниче училище. В 1895 р. через Глухів пройшла залізниця.

З 1994 р. в місті діє Державний історико-культурний заповідник. Збереглися Миколаївська церква (1686, XVIII ст., дзвіниця 1871 р. ), в якій відбувалися елекції (посвяти) в гетьмани, невеликий Преображенський храм (1765) та Анастасіївський собор, зведений на пожертви братів Федора та Миколи Терещенків у 1885-1893 рр. у нео-візантійському стилі (архітектор А.Гунн, розписи стін – братів Свідомьских). Зберігся чудовий іконостас з білого італійського мармуру. З інших пам’яток - Київська (тріумфальна) брама (1766-1769, А.Квасов), будинок, де в 1887 р. народився композитор Ю.Шапорін, Вознесенська церква (1770-ті, перебудова 1866 р.). На вул. Войкова діє аматорський «Люсин музей» (приватний музей Людмили Дейнеко).

І ще старий Глухів:

Міське училище Федора Терещенка
Глухів. Міське училище Федора Терещенка

Києво-Московська вулиця
Києво-Московська вулиця в старому Глухові
Вид на Глухів з заходу
Привіт з Глухова (фортечна брама)
Hlukhiv is a historic town in Sumy region of Ukraine
Глухів. Стара листівка
Фортечна брама, Глухів
Анастасіївський собор
Анастасіївський собор в Глухові
Церква Трьох Анастасій. Глухів на Сумщині
Загальний вигляд
Hloukhiv ou Gloukhov est une ville de l'oblast de Soumy, en Ukraine, et le centre administratif du raïon de Hloukhiv
Жіноча гімназія у Глухові
Віньєтки глухівських фотографів