Зелений Гай (Жежава)
Параскевська церква в Жежаві (Зеленому Гаї).

Карта

Село на Дністрі, понад 500 жителів. Відоме з 1578 р. До 1950 р. поселення носило смачну, яскраву назву Жежава. Перейменували на безликий Зелений Гай.

Археологічних пам'яток тут повно - хоч залізний вік, хоч трипільчі, хоч скіфи з Давньою Руссю. З архітектурних цікавинок - дерев'яна Параскевська церква (1784) та мурована каплиця з 1877 р. З маленьких радостей - фіґура святого Флоріана, покровителя пожежників і захисника від вогню. Ще є кілька пам'ятних хрестів.

Сучасна Дмитрівська церква зведена в 2003 р. На території села та поблизу - Жежавський державний ботанічний заказник і печери Татарка та Лисяча Нора.

Факт для мілітаристів: біля Зеленого Гаю і Заліщиків все ще при великому бажанні можна помітити рештки земляних укріплень часів кримської війни 1854 року. Тоді російські війська увійшли в Молдову, в повітрі запахло війною - і австрійський уряд почав до неї готуватися.