Зеленів
Церква в селі Зеленів

Біля 800 жителів

Продовжимо мартирологію дерев'яних храмів України. Ось ще одна жертва Великої Селянської Любові До Бляхи.

Лише маленький шматок дерев'яної основи пробивається з під цієї бляшаної каструлі в церкві неподалік Вашківців.

Про церкву в Зеленові відомо небагато: Михайлівська церква 1901 р., архітектор Фадей Косаковський, майстер Петро Копелчук. Зараз всі їхні старання вкрила бляха. Чи варто дивуватися: Зеленів здавна славився своїми бляхарями…

В селі діє Музей природи, єдиний такого типу на Буковині, де зібрано понад тисячу експонатів. Заклад створено ще в 1979 р. Розташований музей біля траси.

Тут навколо тільки-тільки починаються Карпати. Здавалося б, патріархальний спокій і тиша. А ні. Он що робилося в спокійній Брусниці в 2003 році. Київський і Московський патріархати чубляться за храм:

"...більшість людей з релігійної громади не задоволена тим, що священнослужитель старшого віку заглядає до чарки, а потім в нетверезому стані проводить богослужіння та інші релігійні обрядові дійства, веде проповіді неграмотною українською мовою, нечітко і нерозбірливо, почав схилятись до Московського патріархату. В громаді створилась нездорова атмосфера. Розбрат між прихильниками священика і противниками призвів до того, що біля стін храму виясняються стосунки за допомогою бійок, парафіяни не впускають одні одних до церкви".

Ще шматок фронтової хроніки:

"в селі Брусниця Кіцманського району за допомогою аґресії московських батюшок гору взяла їхня влада.
    Зараз священик УПЦКП не може зайти не те, щоб до церкви, а й на її територію. Московські батюшки окупанти "не дозволяють" відправляти йому службу. Нечисленні прибічники Московії у прямому розумінні слова лягають на поріг храму, щоб не впустити українського священика
".

Музей природи