Яремче: курорт
Однозначний, безсумнівний шедевр радянських часів: диво-шкатулка ресторану-музею "Гуцульщина" у Яремчому. Архітектор І.Бондарчук (1965 р.). Жоден цвях при будівництві не постраждав.
диво-шкатулка ресторану-музею "Гуцульщина" у Яремчому. Архітектор І.Бондарчук (1965 р.).
Той самий міст біля того самого водоспаду Пробій і того самого сувенірного ринку. Яремче сконцентроване в апофеозі.
Яремче, міст біля водоспаду Пробій
Дерев'яна гуцульська Успенська церква (1904) з дерев'яною ж дзвіницею. Знаходиться в кількох кроках від яремчанського автовокзалу.
Яремче. Дерев'яна гуцульська Успенська церква (1904)

Понад 8 тис. жителів. До 2006 р. - Яремча

Карта

Мама була юна - позувала на фоні пробою у реквізитному кептарику і реквізитній перемітці на голові. Я була малою школяркою - позувала на фоні Пробою в таких самих кептарях і спідничках, натягнутих на модняцьку шкірянку і джинси (ого-го який дефіцит у вісімдесятих). І зараз так само позують - а Пруту що, він тече собі звідси до Чернівців, поспішає кудись до Дунаю, нема йому справ до кругообігу туристів у найвідомішому курорті наших Карпат.

Яремча і околиці: класика Карпат

Пам'ятник карпатським партизанам

Гра в асоціації на швидкість:

фрукт - яблуко.

Поет - Шевченко.

Карпати - Яремче, звичайно ж! Найвідоміший карпатський курорт не блякне навіть на тлі «Буковеля» і Славського. Щось у цьому є. Розберемося?

Місто-бренд лежить в 60 км від Івано-Франківська (і десь в 40 км від Коломиї), нараховує 8 тисяч жителів і веде відлік історії з 1787 р. Епіцентр Карпат: гори вже навколо, але вони все ще досить ручні, невисокі. Іншими словами - низькогірний кліматичний курорт, 585 м над рівнем моря.

Може, першопоселенець Ярема Годованець, який позичив поселенню ім'я, і ​​справді був бідняком, але його нащадки вчасно зметикували, що пейзажі, які так і просяться на полотно художника, спінений водоспадами Прут і цілюще чисте повітря - потенційний скарб. З повітрям і зараз все в порядку - але лише не при трасі на Рахів. Забита траса часто.

Продавці ліжників і розшитих торб на сувенірних базарчиках вже навчилися посміхатися потенційним клієнтам. До фотоапаратів тут звикли - і не зупиняють навіть безумців, які прагнуть зняти панораму міста з залізничного моста над Прутом (бетонні плити мосту шатаються від кожного кроку - атракціон для сміливих). Сервіс часом робиться по-турецькому нав'язливим: відмахуватися від кінних екскурсій доводиться як від настирливих мух. В асортименті також походи до каменя Довбуша (це недалеко), скель Довбуша (трохи далі) і, нарешті, підйоми на хребет Явірник. Для тих,  хто вперше в Карпатах - майже альпінізм. Для туристів зі стажем - «матрацне» проведення часу. Влітку для диких містян додатковий бонус: місцеві підлітки за грошову винагороду стрибають з моста біля шедеврально-прекрасного дерев'яного ресторану «Гуцульщина» у водоспад Пробій. Восени і взимку можна помилуватися водоспадом без екстремальних нирців. А сувенірний ринок біля «Гуцульщини» - цілорічний.

Гуцул сховався у ялинках

Гуцули - вкрай аполітичний народ, маржина (худоба) для них завжди була важливіша політ-дебатів. Тому підтвердження - радянських часів монументи загиблим у Другій світовій поруч з Карпатським музеєм визвольного руху (вул. Свободи, 269).

Трохи осторонь, над автостанцією - мініатюрна Успенська церква (1904). Під бляхою лише дахи - вже добре. Біля храму - сучасного вигляду місце під велосипеди. Хороше починання.

Якщо ж від музею рухатися в південному напрямку, обов'язково наткнемося на дитячі санаторії по обидві сторони від дороги. В одному з них - цвинтар радянських статуй, всі ці безрукі дівчини-спортсменки і жваві діти у фонтанах. Через гілля чогось вічнозеленого скульптурний гуцул з топірцем-барткою очманіло спостерігає за бандитсткого виду трійцею «дітей різних народів». Афро-американець в розстебнутій сорочці і спортивних штанях потрясає в сторону дороги кулаком - і дивно схожий на середньостатистичних наших гопників.

Ще з культурно-пізнавальної програми: спуск до Прута повз згорілі руїни санаторіїв польських часів; відвідування Карпатського національного парку з вольєром з дикими тваринами (вул. Грушевського); похід до водоспаду «Капливець» (туди ходив і Іван Франко).

Давайте краще ще раз про "Гуцульщину" (вул. Петраша, 2) згадаємо: вона мене вразила, коли мама мене, семирічну, вперше привезла в Карпати, вона вражає мене і тепер. Коли архітектор Іван Бондарчук у 1965 році зводив цей диво-ресторан, він керувався принципами народної гуцульської архітектури: от якою вона може бути, коли є талант і смак. Те, що цвяхи при будівництві не використовували, подають як якесь диво, але насправді все так і має бути: розумно продумані зруби цвяхів і не потребували. Тонке, філігранне різьблення по деревині прикрашає і інтер'єри закладу. В "Гуцульщині" зібрані старовинні меблі та предмети гуцульського побуту. Тільки не очікуйте від ресторану високої кухні, він не про це - та й місце занадто курортне, туристське. В таких місцях дешево і якісно водночас не буває.

Добре, що ресторан "Гуцульщина" стоїть - інша чудова робота Івана Бондарчука і Ко, турбаза-тезка (теж "Гуцульщина") в карпатському стилі, зведена у 1963 році, давно занепала. Кілька корпусів розібрано, інші доживають віку. Я пам'ятаю турбазу теж - вона виглядала казково-прекрасно, я, маленька, заздрила дітям, що відпочивали там. Проект компелксу розробляли також В.Лукомський та І.Гринів. Те, як там було гарно, зараз можна хіба побачити у музичному фільмі "Червона Рута" (1971). Правда, це кіно фантастичне (там в перших же кадрах поїзд їде з ТАКИМИ чистими вікнами, які не снилися навіть ДойчеБану. Ну і Ротару там неймовірно вродлива, гостра, яскрава).

Споруда явно ще польських часів.

Міськрада з натяком на ратушність

Яремче починається так
Для багатьох туристів Яремче починається так
Ну або так.
Вокзал, Яремче
Скульптурні гопники
Скульптурні гопники
Радянська Венера Мілоська
Сучасні не кращі
Гуцульський янус у Яремчому
Майже Європа.
Вело-стійка біля Успенської церкви у Яремчому.
Інформаційно-туристичний центр. Яремче.
Сувенірний ринок
Jaremcse (Яремче, Jaremcze) járási jogú város Ukrajna Ivano-frankivszki területén
Jaremtsche (Яремче; Jaremcze) ist eine Stadt und Kurort in der westukrainischen Oblast Iwano-Frankiwsk am Oberlauf des Flusses Pruth
Прут
Yaremche (Яремчe, Jaremcze) is a city in Ivano-Frankivsk Oblast (province) of west Ukraine
Yaremtche est une ville et une station thermale de l'oblast d'Ivano-Frankivsk, en Ukraine
Прут в Яремчому
Река Прут. Яремча (Яремче)
Фонтан у центрі
Яремче. Фонтан у центрі
Гуцули від політики далекі
Щось живе, щось вже ні.
Η πόλη Γιαρέμτσε Yaremche) είναι από τα πιο γνωστά τουριστικά κέντρα της περιφέρειας του Ιβάνο Φρανκίβσκ
Jaremtsje er ein by i Ivano-Frankivsk oblast (provins) vest i Ukraina
Старі курортні корпуси в Яремчому.