Ворничани
Дерев'яна синодального типу церква Різдва Богородиці (1907-1909) у Ворничанах. 26 лютого 2017 р.

Біля 600 жителів. Відоме з XVII ст.

Навдивовижу привітна дружина місцевого священика і сам він розказали мені про Ворничани що знали - хоча знали й не дуже багато, бо не місцеві, чернівецькі. Начебто раніше село було ближче до Пашківців - і називалося Орличани. Наступні події легенди переказують по-різному. Чи то тодішній пан переїхав поближче до Данківців - а за ним і селяни потягнулися і назвали своє поселення вже Ворничанами. Чи то старе село було спалене турками ще у XVI ст. - і ті, хто вижили, перейшли на нове місце. Ще один переказ стверджує, що ім'я село взяло від "господина ворника Димитракія з Молдавії", котрий володів поселенням у десятих роках ХІХ ст. Управляючий-економ його маєтку жив колись в самому селі, у високому будинку під черепицею, оточеному садом - те місце до цього часу називають "Дворисько". А від саду лишилася одна-однісенька стара груша посеред поля та пересохла криниця.

Ще розказували, що на місці сучасного дитячого садка у селі колись стояв панський двір. Можливо, саме там жила родина Колпакці - брати Маркус та Юхим володилі Ворничанами у 1880-х рр.

В румунський міжвоєнний час село називали Великий Кут.

В радянський час Данківці та Ворничани нібито хотіли об'єднати в одне поселення, на місці ферм у Данківцях мали постати нові житлові квартали - та щось пішло не так - і села залишилися кожне саме по собі.

Регіон тут карстовий, тому час від часу стаються провали. Найкращою водою у селі може похвалитися Турецька криниця.

Кажуть, на місці садочка був панський двір
Дитячий садок у Ворничанах Хотинського району