Верхній Вербіж
Майже дерев'яна церква в селі Верхній Вербіж. 9 січня 2011 р.
В церкві Верхнього Вербіжу.
Werbiąż Wyżny (Верхній Вербіж) - wieś w rejonie kołomyjskim, założona w 1443 r.

Повна історія села

Як відзначають день села у вересні

Чимале старовинне гуцульське село (1,5 т.ж., перша згадка - чи то за 1373, чи то за 1443 р.) за кілька кілометрів на південь від Коломиї - до райцентру десь кілометрів п'ять, не більше. Сюди навіть ходять міські автобуси з Коломиї. Чи багато тут верб - а от чесно, не пам'ятаю. З такою назвою має бути чимало. :о)

Археолог Богдан Томенчук у 1987 р. віднайшов біля _дерев'яної_ церкви рештки поселення голіградської культури фракійського гольштату (X-VIII ст. до н.е.). Назва у сучасному варіанті існує з 1947 р. - і для місцевого вуха звучить трішки неправильно. Все, що вгорі, тут називають не "верхнім", а "горішнім".

Вербіжів біля Коломиї є аж два - Верхній і Нижній. Вони відділені потоком Лючка. І церква у НИЖНЬОМУ Вербіжі - об'єкт зі Списку світової спадщини ЮНЕСКО.

З усіх кутів села (Млинівка, де колись стояв млин, Осередок, Гора і Толока) краєзнавцю треба саме на Толоку (лівий берег Лючки). Там і знаходиться біля цвинтаря стара церква св. Архангела Михайла, зведена у 1861 р. (наскільки розумію, зведена на місці попередниці, розібраної у 1859 р.). Церква забрана в бляху і салатову вагонку, дзвіниця теж скапарена всіма доступними селянам способами.

Старий цвинтар є також на півдні кута Осередок (з двома старовинними хрестами). Там же знаходиться будівля ґміни польських часів (1930-ті). У 1989 р. було відновлено хрест на скасування панщини.

Архівне фото хати
Архівне фото хати у Вербіжі Вижньому (Верхньому)