Торчиновичі
Шахова дошка, а не церква: Торчиновичі на Старосамбірщині

Карта. Близько тисячі жителів. 13 км на південь від Самбора

Координати:  49°28′44″ пн. ш.23°04′58″ сх. д.

Історія села Торчиновичі. Там навіть герб є, ага.

Перша згадка - 1254 р.

Провести _жартівливі_ алюзії між назвою села і тигрово-шаховим забарвленням церкви - найпростіша справа, і тому таких алюзій не дочекаєтесь. Ну дивна кольористика в церкви святого Юра (1884), дивна - може, тут священик веселий, може, в ньому вмер флорист сільських весіль і дизайнер дитсадкових інтер'єрів. А може, фарби було трішки такої, трішки такої - і виходили з ситуації як могли?

Все-таки церква в Торчиновичах в повоєнний час стояла закрита, потребувала ремонту - от і відремонтували за незалежності реєстрові козаки храм, от і пофарбували, і верхи в бляху вбрали, і золотом прикрасили - все як годиться, щоб не гірше за сусідів. В них теж смаку нема. Бляхою верхи перекривала фірма "Автозлом". Це пісня просто.

Ви за лінком про козаків пройдіть, не соромтесь. Там про ігреко-католицтво розповідається. Це підвид вірувань для математиків.

І дзвіниця тут дивна (її видно на другій світлині) - мурована, кручена якась, негармонійна.

Теперішній храм - вже третя дерев'яна церква в Торчиновичах. Першу згадують документи ще під 1507 р., другу звели в 1687-му.

А щодо назви (в старих документах вона часом подається і як Тарчиновичі) - так місцеві вважають, що це тому, що колись багато жителів різали дерево, були трачами. Просто літери трішечки переплуталися з бігом літ.