Скадовськ
Набережна курорту Скадовськ. Стара листівка.

Населення: 19 404

Карта міста

Сайти про місто: skadovsk.osp-ua.info/index.php

Відстань до Херсона: 82 км.

Колись тут, на березі Джарилгацького заливу Чорного моря, було рибацьке селище Алі-Агок (Тиха пристань). Володів приморськими землями поміщик-ліберал Сергій Скадовський. Коли в 1894 році поблизу Алі-Агока виникла морська пристань, поміщик назвав її за своїм прізвищем – Скадовськ. І потягнулися переселенці з Очакова і Херсона – Скадовський щедро роздавав новоприбулим ділянки землі під забудову. Навіть дефіцит питної води не зупинив ремеслеників та селян.

Через чотири роки в новоствореному Скадовську налічувалося вже 400 будинків та 2 000 жителів. Багато хто з них обслуговував порт, звідки відправлялися загружені українською пшеницею та дарами садів, вовною та каракулем кораблі з Англії і Німеччини, Греції та Швеції. В містечку з’являлися контори закордонних експортних фірм, перші промислові підприємства – паровий млин та цегельня.

А коли чутки про лікувальні властивості води в Джарилгацькій затоці поширилися далі Херсона, сюди потягнулися перші відпочиваючі. С. Скадовський збудував приміщення для морських ванн – і вже в 1902 році тут побувало 500 курортників.

Хоча неможливо навіть порівняти цю цифру з сучасною статистикою, яка стверджує, що відпочити на тепле узбережжя приїздить щороку не менш як 60 000 чоловік.

Кажуть, клімат Скадовська дуже схожий на найкращі курорти Середземного моря. Сонце світить тут 300 днів на рік, спека дошкуляє не надто часто, а в сезон вода у морі прогрівається до 27, а часом – навіть до 30 градусів! А яке тут повітря! Воно само – справжнісінькі ліки, насичений озоном, йодом та морськими солями коктейль, який п’янить від першого ж ковтка. Не даремно сюди приїздять з метою хворі з бронхо-легеневими захворюваннями і пороками серця. Найприємніший рецепт для хворих з проблемами з щитовидною залозою, захворюваннями кістково-м'язової та нервової систем – кілька тижнів в затишному, зеленому Скадовську.

А якщо здоров’я богатирське, Скадовськ все одно обминати не варто: це чудове місце для дитячого відпочинку: мілке лагідне море, в якому час від часу помітно блискучі чорні спини дельфінів, золотий пісок пляжів, водяні та надувні атракціони, вдосталь фруктів та овочей.

Всього в восьми км від міста знаходиться острів-заказник Джарилгач, де забуваєш, що живеш в ХХІ столітті: там все ще царює Природа, якою вона була в приморських степах віки тому. Теплоход доставить туристів в інший час і простір. Тут море, чисте настільки, що навіть найвимогливіші туристи будуть у захваті. Тут лікувальні грязі і розкішна риболовля. Тут безліч мінеральних джерел і невеликих озерець. Тут можна поласувати мідіями, креветками та крабами. Тут в лісах зустрічаються олені, муфлони і навіть дикі кабани. Це – частинка зниклої ще в античні часи країни Гілеї, яку описав «батько історії» Геродот. Тут Геракл шукав табун коней Єхидни. Тут Ахілл відшукав свою кохану Іфігенію та вправлявся в бігу після падіння Трої. Тут жителі давньогрецького поліса Ольвії влаштували святилище та проводили тут спортивні свята Ахілеї. Навіть ще в ту пору, коли до Геракла лишалися століття, тут вже жили люди: археологи знайшли на острові поселення доби неоліту та бронзи. Тож хіба не варто відвідати Скадовськ, місце, де історія і природа об’єдналися, щоб створити по-справжньому курортний настрій?

Bad Skadovsk
Bad Skadovsk