Шабо
Дача "Ансельм" в Шабо. Початок ХХ ст. Зараз тут диспансер.
дача "Ансельм" в Шабо. Початок ХХ ст.

Ще одне місце, де була багато разів, а хоч одне фото зробити не додумалась: ну нічого фотогенічного просто у око не потрапило. Колишнє татарське сільце зараз є селом українським, в серпні тут все плавиться від спеки, а трава давно з зеленої робиться вицвітшою, жовтою. Виноградарська столиця Південної Бесарабії, залізнична станція по дорозі на Білгород-Дністровський, жителів стільки (7 тисяч), що вистачить на середнього розміру райцентр на Тернопільщини - або аж два райентри на Буковині.

Дивна, не слов'янська назва - видозмінений швейцарськими поселенцями турецький вираз "Аша-абаг", "Нижні сади" (під такою назвою поселення фігурує на карті 1788 р.). Садами в даному випадку були виноградники, розташовані нижче (себто - далі) від Білгорода-Аккермана. Франкомовним переселенцям з швейцарського кантону Во, які приїхали сюди на запрошення російського імператора Олександра І в 1822 р., виговорити ці Аша-абаг було важко, так виникло спочатку Шабаг, а потім і Шабо. Старі листівки на сторінці - саме про них, про тих далеких вже швейцарців-поселенців. Шкода, що ці споруди не дожили до наших днів.

Тут і Шабо є :о)
Тут і Шабо є :о)