Самбірська ратуша
Ратуша в Самборі на межі ХІХ-ХХ століть
Тарас Шевченко перед самбірською ратушею, 2 липня 2010 р.

Координати міста: 49°31′20″ пн. ш. 23°11′49″ сх. д. (G)

Головна споруда середмістя, досить симпатична і цікава. Все ще використовується за прямим призначенням - плюс в ній розташовано, окрім магістрату, кілька закладів і контор.

Ратуша місту була потрібна здавна. У Самборі вона з'явилася ще в XV ст., але була досить швидко спалена татарами. Сучасну Ратушу звично датують XVII-ХІХ ст., але, здається. від XVII століття там хіба підвалини. Ошатна 38-метрова башта ратуші прикрашена годинником - куди ж без нього. Дзиґар встановили у 1885р., колись він вночі підсвітлювався. Місту годинник обійшовся в чималу на ті часи суму: 1200 злотих.

Навколо ратуші зараз сквер з монументом Тарасу Шевченку і дерев‘яним макетом раритетного колодязя. В липні 2010 р. перед головним входом до магістрату почались роботи зі встановлення 10-метрового монументу "Матері-Україні". Пам'ятник зображатиме Оранту, замовлення виконали львівські скульптори на чолі з Миколою Посікірою. Архітектор монументу - Михайло Федик, директор ливарного підприєства - Ігор Чуб. Закінчити роботи сподіваються до 28 серпня, коли святкується день Самбора. Кошти на пам'ятник дали місцеві підприємці і спонсори.

Як виглядає місто з балкончика самбірської ратуші, знає Ігор Хома. Побачити це на власні очі можна тут.

От би на балкончик потрапити!

Самбірський магістрат 2 липня 2010 р.