Рені
Рені в 1910 р.
Рені в 1910 р.

Карта

Як на місто обласного підпорядкування з 20 тисячами жителів Рені на фотографії з супутника виглядає занадто масштабно. І трішечки по-молдовськи: типова для Буковини чи Молдови назва приміського кварталу Магала - найкраще тому підтвердження. Все-таки Рені - це Південна Бесарабія, кожен другий у поселенні етнічний молдаван і лежить місто лише в трьох км від гирла буковинського Пруту на найвідомішій європейській ріцчі - Дунаю.

А ще Рені - одне з найдавніших міст цього придунайського краю (археологи вам продемонструють артефакти, датовані IV ст. до н.е.). Тут і римляни свого часу потовклися - фортеці будували на далеких східних рубежах своєї імперії (до римської провінції Нижня Моезія гирло Дунаю належало аж до 271 р. н.н.) . Вчені от дотепер не знають, чи, бува, етимологія назви "Рені" не латинська, від arena. Хоча є й більш патріотична, слов'янська версія: рень - це пристань. Після занепаду Римської імперії Рені увійшло до наступного мега-утворення: Візантійської імперії. Далі були Київська Русь, Галицько-Волинське князівство, валахи, а з 1621 по 1821 р. місто належало Османській імперії і називалося Тамарово (якщо ще згадати радянську імперію, то зрозумієш: з усіх імперій Європи Рені вдалося оминути лише Австро-Угорщину). Було Рені і під Румунією: в 1862-1877 рр. і в 1918-1940 рр. До Романових (невже ви думали, що ми забудемо Російську імперію?:)) Рені відійшло на 40 років: у 1877-1917 рр. В часи незалежності України в Рені створили спеціальну економічну зону - ненадовго (щакрили в 2005 р.). Не вийшло з Рені порто-франко. Добре, хоч просто порт вийшов. .

Рені - край світу. Українського світу. До облцентру, Одеси, звідси супер-солідні 300 км.

Вокзал в Рені колись.