Польська брама
Польська брама в Кам'янці-Подільському в лютому 2011 р.
Польська брама. 1908 рік.
Я так люблю цей куточок Кам'янця, що перші три з половиною років тримала зображення Польської брами на головній сторінці сайту.
Polska Brama w Kamiencu

Моя стаття про вежі міста.

Руйнація і реставрація: як Польська брама почувала себе в 2009 році - окрема сторінка сайту.

Весною 2010 р. відновлювальні роботи на Польській брамі завершились. Вона знову з дахами - плюс з якимись вкрай дивними розтесаними вікнами :о(

Польська брама в Кам'янці-Подільському 6 червня 2010 р.

Смотрич обтікає город кругом, що з якого боку не їхати в Кам'янець, конче треба через воду: з Руських Фільварків і мосту нема; від цісарського (остріянького) кордону їдуть Підзамчем та крізь фортецю, а далі мостом, ще турецьким, кажуть. Тут і незавважно, що їдеш над безоднею, бо гора з горою тим мостом зведена, тільки вода шумить під ногами. Як їхати з нашого боку, то проїхавши підгорком — Польськими Фільварками, спускаються вниз та узбіччю, бо рівно не можна з'їхати, хіба впасти та вбитись.

Спустившись з гори, круто повертається соб — аж таки назад і ідеться попід скали.

Цабе тут Смотрич тече, а за ним височенна самородня стоїть стіна-круча, що по ній тепер ступанка в город. Отак попід скали, як проїхати з четверть верстви, повертається цабе на міст, а за мостом соб. Тут, повище мосту, притулилась до стіни башта, а понижче, ступнів з двадцять від башти — Польська Брама: стоїть стіна мурована від  скали до річки. В давнину вона і через річку йшла склепінням до другої башти, що й тепер стоїть на польсько-фільварецькім боці під скалою ж; та склепіння розвалили, лиш купа каміння, чамуром поспоюваного серед Смотрича стоїть, де воно впало. В стіні розвороття для брами, та самої нема, лиш діра та назвище зосталось. На стіні від мосту, справа від діри, католицький образ висить — св. Ганна; зліва була башта, а тепер руїни і в них солдатська кашоварня. Оце все зветься Польська Брама. За нею в праву руку повз самісіньку стіну тепер ступанка в город, а просто проти брами дорога вилами розходиться: та віднога, що на гору, йде в город крізь Вітряну Браму, а друга йде долиною повз тепер пусту пороховню, що ген-ген стоїть від Польської Брами, і в город не виходить. Цю долину один інспектор семінарії прозвав Палестиною".

А. Свидницький. "Люборацькі"

Тут тихо і дуже якось середньовічно. Вряди-годи забреде в ці краї кілька поляків, що все ще ностальгують по Кресам, або зграйка романтичних студентів. Іноді по мосту прогуркоче автомобіль. З постійних мешканців тут хіба апатичні рибалки на березі каламутного Смотричу - та ще більш апатичні карасики, на яких рибалки й чекають під старими стінами. Смотрич тече поспіхом, часом перешпортується об пороги і каміння, неначе пам'ятає, що років з 450 тому кам'янчани завдякі Польській брамі робили з ним що хотіли. Вже не роблять...

Як все було колись

Стара поштівка з видом Польської брами у Кам'янці

Всі кам'янецькі путівники одностайно стверджують: Польска брама (як і Руська) - це унікальна гідротехнічна оборонна споруда, яка не мала собі рівних в тогочасній Східній Європі. З'явився цей комплекс в 1548-1561 роках (іноді наводяться більш ранні дати, починаючи з XV століття). Чотиритомник "Памятники градостроительства и архитектуры УССР" взагалі пише, що чотириярусна Надбрамна (Ковальська) башта Польської брами була сформована в XV ст. на основі давньоруської кам'яної стіни ХІІІ ст. (що мені чомусь дається бздурами, хоча можу й помилятись).

Ніяким ополяченням бідного православного люду тут і не тхне: Польська - тому що знаходилась на Польських фільварках. Зараз цей півострів - один з мікрорайонів міста, а в давнину тут були лише городи та комори.

В часи свого розквіту Польська брама складалася з п'яти башт, мурів та шлюзів, які перетинали каньон. Загальна її довжина сягала 180 метрів. На правому березі Смотрича знаходились Надбрамна, Наскельна (Ковальська третя) та Прибрежна башти (всі збереглись), на лівому - Лівобережна та Настінна (Ковальська друга) (остання теж вижила).

Шлюзами доводилося користатись досить часто: тільки ворог підійде до стін міста, а вони хоп - і опустились, і каньон перетворювався в гігантський рів з водою, піди перепливи.

Шлюзи швидко руйнувались: цьому сприяли  не лише часті використання, а й повені, при яких Смотрич виходив з берегів. Тому вже в XVIII столітті від шлюзів мало що лишилося. Були прожекти їх відновлення в тому ж таки XVIII столітті, невдалі.

Шлюзи впали - та башти стояли. Аж поки в 1832 р. не з'явився дозвіл на розбирання кам'яних стін. А потім, в ІІ половині ХІХ ст., через Польську браму пролягла нова дорога. Брама дорозі заважала, тому браму зруйнували. Ну, не так, щоб аж вщент... Щось засипали, щось розібрали, а щось там ще стояло, і в ньому навіть працювала циганська кузня. (Саме завдяки кузні збережені башти іноді називають Ковальськими). Письменник Анатолій Свидницький (див. епіграф) згадує ще й якусь солдатську кашоварню.

І от з цим періодом пов'язаний факт, який я не розумію: в історичній літературі про Кам'янець часто можна прочитати, що на середину ХХ століття Польська брама вважалася... цілком втраченою. Ледь навіть, мовляв, змогли знайти, а де ж вона стояла. Це все дивно. Бо хоча в більшості старих кам'янецьких листівок, виданих в імперії Романових, види брами й названі лише Старобульварним спуском, та на польських поштівках цілком виразно пишеться: Польська брама. Он, самі переконайтеся, такі екземпляри є в галереї внизу. Якось ця "знахідка" Польської брами напередодні її реставрації в 1962 році виглядає непереконливо. Хоча саме під виглядом Ковальських башт брама і увійшла в Державний реєстр пам'яток.

Польська брама з Польських фільварок.

Пам'ятаю давню екскурсію містом. Тоді на мене неабияке враження справила розповідь про передукріплення (барбакан, він же захаб) Польської брами, який використовувався як хитра пастка для ворогів. Уявіть: татари наскочили раптово, місто не встигло приготуватися і перетворитися на неприступний острів, десант зайд вже під стінами Польської брами. Нападаючі вже готові до штурму - аж раптом ворота брами самі розчиняються перед ними. Місто злякалося і здається? Аванград татар вже в барбакані. І тут...

Ну правильно: ворота зачиняються, шлюзи падають, трупи потопельників-зайд Смотрич несе далі за течією.

Пов'язати буколічну картинку відновленої в 1968р. Польської брами з цією середньовічною машиною смерті важко. А може, й не треба: зараз це об'єкт не оборонний, радше естетичний... В 2006 році я писала:

Шкода, дахи падають з брами. Десь в середині 1990-х шпана, що бігала сюди палити подалі від батьківських очей, підпалила дах Надбрамної вежі. Він кілька років простояв обвугленим скелетом, а потім завалився. Ось-ось впадуть і дахи з Наскельної та Настінної башт. Дивитися на гонт, встановлений ще в 1968 році, важко очам: прогалина на прогалині. А місто цим не цікавиться. Коли під час святкування дня Кам'янці в 2003 році згорів дах башти Захаржевського (На броді), його відновили протягом місяця. Польська брама стоїть з непокритою головою вже п'ятирічку. А знаєте, чому так? Бо башта На броді проглядається з Турецького мосту, яким водять екскурсії. А до Польської туристів не ведуть, навіщо такі складні маршрути, якщо можна обмежитись ратушею, катедрою і замокм? :(

В 2009-1010 р. на пам'ятці йшли відновлювальні і реставраційні роботи. Про те, як йшла реставрація Польської брами і до чого вона призвела, читайте на окремій сторінці сайту.

Запрошення до Середньовіччя.
Brama Polska (Lacka) z pocz. XVI wieku z barbakanem