Одеса. Воронцовський палац
1 вересня 2005р. Воронцовський палац.
Vorontsov's palace in Odesa

"День твій останній приходить, буржуй"?

Палац колись.
Old photo of Vorontsov's palace in Odesa

Певно, саме цим лозунгом керувалася вальяжна Одеса протягом 7 радянських десятиліть по відношенню до палацового комплексу графа Воронцова, що розташований в самому центрі міста, в кінці Приморського бульвару. До Дюка звідси - метрів з сто. Внизу - вишки портових кранів і синє море. Як сталося, що в туристично-привабливому місці, в його старій та набитій туристами частині одна з пам'яток українського містобудування опинилася в аварійному стані, зрозуміти важко. Це ж вже навіть не безгосподарність, це просто наплювательське відношення до історичної спадщини.

Лише влітку-восени 2005 року за споруду, що вже перебувала в аварійному стані, взялися реставратори та ремонтники. Останки графа та його дружини було перепоховано. На лютий-2006 все ще невідомо ані в яку суму обійдеться реставрація комплексу (спочатку говорилося про 5 млн. доларів), ані коли вона закінчиться.

Більше того. 11 січня 2006 року обласне управління в справах охорони об'єктів культурної спадщини звернулося до одеської прокуратури в зв'язку з несанкціонованими роботами, що ведуться в палаці.

Історія побудови.

01.09.05

Одеса першої половини ХІХ століття була містом, що швидко зростало і розвивалося. Розбудовувати "перлину біля моря" приїхали майстри з "північної Пальміри": Г.І. Горічеллі, У.Козлов, а також італієць (походив з Сардінії)  Франц К. Боффо.

Саме Одеса стала для архітектора головним містом життя. Він працював тут близько 40 років і спорудив саме ті будівлі (їх більш як півсотні), які зараз вважаються візитівками міста. Саме авторства Боффо є центральна напівкругла площа за спиною в Дюка, утворена двома симетрично розташованими увігнутими будинками. Він автор Потьомкінських сходів, увіковічнених в "Броненосці Потьомкіні" та "Дежа-вю". Сходи, пам’ятник і вулиця між увігнутими будинками становлять композиційну поперечну вісь бульвару. З лівого боку Приморський бульвар закінчується Воронцовським палацом, зведеним в 1826-1834 роках за проектом архітектора (провулок Червонофлотський,2). Губернатор Новоросійського краю повинен був мати шикарну резиденцію. З думкою про це і будували. Колись споруда славилася розкішними інтер’єрами, виконаними з художнім смаком, мармуровими камінами, кришталевими люстрами, англійськими меблями, вишуканою паркетною підлогою.

Спочатку (1826) виріс сам двоповерховий палац в стилі класицизму, флігелі для гостей та інші споруди комплексу з'явилися з 1826 по 1829 роки. Від Бульвару палац захищала металічна огорожа, з інших боків спокій графа охороняла кам'яна стіна. Дотепер збереглися палац, конюшня, бельведер та флігель.

Місце для резиденції губернатора обирали непросте. Саме тут колись стояла турецька фортеця Єні Дунья (за іншими джерелами - Хаджибей), а ще за століття до ттого розміщувався давньогрецький поліс Борисфен (середина VI - початок V ст. д.н.е.).

В пам'ять про турецькі кампанії губернатора в стіни палацу було вмуровано кахлі з арабською в'язью. Фасади споруди прикрашали колонади в тосканському та римсько-іонічному ордері. На даху влаштована галерея для прогулянок.

Палац і колонада.

Всередині палац чітко ділився на три частини: внизу розміщувалися парадні приміщення, на другому поверсі - простіше оформлені сімейні кімнати, а в пивницях - кухня та погріби. В парадних кімнатах (столовій, кабінеті, приймальні, бібліотеці) зберігся ліпний декор на стінах, а ще плафон, розписаний художником Іваном Ковшаровим.

Після революції 1917 року житло аристократа не мало шансів - хіба от на нього не покладе око хтось з ревкому. В графських покоях засідала перша Рада робітників та селян Одеси. А з 1936 року тут було влаштовано Палац дітей та юнацтва iменi Яшi Гордiєнка, що міг одночасно вмістити до 2000 юних гуртківців.

Капітального ремонту споруди не проводили, на початок 2000-х років палац був майже руїною, і голова ОДА С. Гриневецький запропонував Кучмі зробити тут президентську резиденцію. Сподівався хоча б таким маневром знайти гроші на ремонт.

Бельведер (колонада тосканського ордеру) розтиражований сотнями листівок та календариків і зберігся в порівнянні з палацом досить непогано. Ця чверть гігантської альтанки над морем чомусь вважається унікальною спорудою в країні.

Двоповерхова споруда з південного боку палацу - конюшня.

Ще картинки: