Михайлівка (Михалпіль)
Розпис стелі дерев'яної синагоги (XVIII ст.) у Михалполі. Фото П.Жолтовського, 1930 р. З книги "Синагоги України" (Харківський приватний музей міської садиби, 2011).
Обіцяний довідниками "Костел XVIII ст." у Митхайлівці виглядає ну дуже-дуже-дуже скромно.
Обіцяний довідниками "Костел XVIII ст." у Митхайлівці  Michałpol
Так виглядав Михалпіль Летичівського повіту у 1930 р. Фото П. Жолтовського. З книги "Пам'ятки архітектури Подільської губернії" (Харків, 2013 р.).
Михайлывка Ярмолинецького району - Михалпіль Летичівського повіту. Фото П. Жолтовського. З книги "Пам'ятки архітектури Подільської губернії".

Первісна назва (до 1723 р.?) - Микитинці

Карта

На старих фото теж не містечко чиєїсь мрії. За 80-90-100 років тут мало що змінилося: архітектурних шедеврів тут все так само немає, але це все ще містечко. Навіть попри сільський статус. От містечко - і все тут, і що з того, що цей статус було втрачено ще у 1923 р.

Подільські поселення робили містечками іудейські громади, ярмарки і крамниці - все це було свого часу у Михалполі на додаток до жирних глинистих чорноземів. Сини Ізраїля з'явилися тут в середині XVIII ст., а ярмарки - а як без них? До Летичева 40 верст, до Деражні - 20, до Проскурова, теперішнього Хмельницького, і взагалі лише 15. Перехрестя доріг, таку логістичну перевагу гріх не використати.

В ранньо-радянські часи (1935-1937) Михалпіль навіть встиг побути райцентром - причому Вінницької, а не Кам'янець-Подільської області.

Тінь ярмаркового міста

Такою була синагога (1930 р., фото П.Жолтовського).
Михайлівка-Михалпіль. Такою була синагога (1930 р., фото П.Жолтовського).

Михалпіль влітку, напевно, віддаля нагадує курортне поселення: село по панськи велично розкинулося на березі великого ставка, тут сходяться кілька доріг місцевого значення (з Деражні на Хмельницький і з Правдівки на ту ж таки Деражню). В найкращому місті - на підвищенні над ставом - царював колись над Михалполем костел.

І зараз міг би царювати, тільки признати в непоказній, хай там і масивній, двоповерховій будівлі римо-католицький храм можна хіба по скромному хресту на даху. Довгі роки у якості сільського клуба далися взнаки, культовість і сакральність зі споруди вивітрилися, і сусідні монументи (солдат і Ленін, звичний сільський набір) це лише підкреслюють.

Хоча місце - ммммм. Напевне, саме його вибрав у 1743 р. гусарський полковник і майбутній (з 1762 р.) подільський воєвода Міхал Юзеф Жевуський (Michal Rzewuski, 1704/1705 - 1770), коли взявся будувати у Михалполі дерев'яну каплицю, присвячену мадонні і архангелу Михайлу, - прото-храм, лялечку мурованого костелу. Став над Вовчиком був тут вже й тоді, пани завжди тягнулися до естетики - у смаку пану Міхалу не відмовиш. Була навіть версія (і належала вона автору "Статистики подільської губернії" Марчинському), що саме Жевуський і заснував Михалпіль, назвавши поселення на свою честь - ну або на честь архангела.

Версія гарна, але хибна: по-перше, Жевуські володіли містечком з XVII ст., ще до народження гусарського полковника (у 1701 р. Міхал Флоріан Бейдо Жевуський виділив своєму сину Адаму села Микитинці і Росоше), а по-друге, вже у привілеї від 8 березня 1605 р. польський король Зигмунд (Сигізмунд) ІІІ згадує місто Михал, засноване коронним підкоморієм Станіславом Станіславським. І не просто згадує, а дарує поселенню магдебурзьке право та герб - лук з натягнутою стрілою. Arcum cum sagitta ad jaculandum extensum, коротше. Тоді ж було встановлено і ярмарки: на новий рік, в п'яту неділю після великодня та в день Хрестовоздвиження. Базари ж у місті король дозволив проводити кожного четверга.

Гусарський полковник, онук Міхала Флоріана і костелозачинатель отримав поселення у спадок у 1717 р., підлітком - тому Микитинці відразу віддали в оренду на рік Олександру і Анні Раковським за 7 тис. злотих. Пізніше теж маєтком не надто займався: в 1734-37 рр. орендатором був Петро Борейко. У 1740 р., "заспокоюючи борг у 20 тис. злотих, протягом кількох років задавнений колись ясновельможним паном Цетнером, батьком моєї дружини" та для погашення власного боргу в 50 тис. Жевуський віддав Михалпіль, Росоше та Новокостянтинівський ключ у трирічну заставу Казиміру Вороничу.

У 1770-1775 рр. Михалпольським ключем опікувалася Францішка Жевуська. 28 червня 1775 р. вона  "відступним записом відступила, як мати своєму сину, Казиміру Жевуському, маєтки  Росоше і місто Михалпіль з прилеглостями". В той час річний дохід Михалпільського ключа складав 20 531 злотий. К. Жевуський, відомий дуелянт і музикант, а на додаток ще й коронний писар, 24 березня 1776 р. віддав ключ в трирічну заставу, а 4 грудня 1778 р. продав маєток Леонові та Станіславу Ворцелям.

Містом на той час Михалпіль називався виключно по інерції - у поселенні нараховувалося всього 93 будинки. Вже за нового власника (з 1780 р.), галицького каштеляна Григорія Ворцеля (Grzegorz Worcel), останній польський король Станіслав Август надав Михалполю право ще на кілька ярмарків: тижневий на св. Миколая, чотиритижневий (!) на Спаса і ще один тижневий, на Різдво Богородиці.  Вже від Ворцелів поселення купив королівський шамбелян Теодор Віслоцький.

Ех, помиляються довідники: де дерев'яна споруда часів Жевуського, а де мурований костел? З каменю святиню тут звели аж у 1824 р., саме за Віслоцьких. Почав зводити власне що пан каштелян Теодор - у 1817 р., закінчував його син Вавжинець (Лаврентій). Освятив костел у 1837 р. кам'янецький єпископ Мацкевич. Костел, задуманий Міхалом у Михалполі, але вимурований аж у ХІХ ст., був присвячений не відомому архангелу, а св. Кіліану, не надто популярному на Поділлі. Після Віслоцьких Михалполем володіли Людвіг Косельський та його донька Хелена Баранецька.

Була у Михалполі й церква, присвячена Богоматері, і дерев'яна (дубова) синагога (XVIII ст., орієнтовно 1760 р.). Синагога прожила до Другої світової, і якби не серія фотографій, зроблених працівником Харківського Музею українського мистецтва Павлом Жолтовським, ми б мали про неї досить схематичне уявлення. Всю внутрішню поверхню синагоги, кожен квадратний сантиметр її стін та стелі вкривали розписи - зрештою, це було дуже по-подільському, саме такими і були божниці на наших теренах. Завдяки тим фотографіям розписи склепінь і стін від майстра Ієгуди з михалпільської божниці вивчають спеціалісти - і почали робити це ще в 1910-х (Георгій Павлуцький і Георгій Лукомський, пізніше - польські дослідники Марія і Казимир Пехотки).

Влітку 1930 р. за дорученням київського ВУАК свій звіт по розписах синагоги в Михалполі зробила Єлизавета Левитська (на титулі - Левицька). Для досліджень михалпільська синагога підходила чудово: вона була типовою представницею свого роду. Небагаті громади - а саме такі і були на Поділлі - не мали коштів на муровані святині і задовольнялися дерев'яними синагогами десь на передмістях. Всі вони були прямокутними (квадратними) у плані, всі мали тісне відділення для жінок, щоб ті могли через велике вікно спостерігати за богослужінням. Жодна з подільських дерев'яних божниць не пережила Другої світової, а михалпільська вже й у 1930 р. перебувала у аварійному стані і заходити в неї, давно не чинну, було небезпечно. Вітер позривав з даху ґонт, а всередині були кількарічні порохи, прибирати котрі не дозволяли самі євреї: старі синагоги вважалися святими місцями, чіпати їх було зась, навіть задля такого необхідного ремонту чи прибирання.

Відома дослідниця єврейського мистецтва Рахіль Бернштейн-Вішніцер (1885-1989) вважала синагогу в Михалполі однією з найбідніших і самих непоказних і називала "похмурим сараєм з високою покрівлею". Високий темний ґонтовий дах і справді був однією з характерних особливостей подільських дерев'яних божниць. Розписи складались з шрифтів, орнаментів та зображень тварин та знаків зодіаку (рай зображали кошиком плодів, які клюють птахи, приміром). Більшість зображень мали алегоричне значення: лисиця з козеням у зубах відповідала за антагонізм природних сил, ведмідь на ланцюгу символізував вигнання, курка з курчам уособлювала бога, що дбає про свій народ, а три зайці і три риби у колі символізували рух часу. Навіть коли потрібно було зобразити людину, цього уникали: від Діви чи Єви, приміром, маємо лише руки. При цьому майстер Ієгуда примудрився зобразити і міста (у тому числі свій уявний Ієрусалим), і ярмаркові сценки, і сади з виноградниками.

На момент побудови синагоги у Михалполі проживало 356 представників єврейської громади (1765 р.). І от як її збудували, такою вона й залишалася. Працівниця етнографічного відділу петроградського Руського музею М.А.Фріде, яка досліджувала подільські містечка у 1925-27 рр., писала: "за законами єврейської релігії ніякі виправлення і переробки в синагозі неприпустимі, і зараз багато її (синагоги у Смотричі) частин розвалюється, вибито багато скла у вікнах, але ніхто не сміє до цього доторкнутися".

В 1880-х рр. у містечку проживав 1801 мешканець, з них іудеїв було 1254 людини, інші - українські посполиті. В Михалполі того часу було 168 будинків, сім магазинів, 13 майстерень і поліцейське відділення. З промисловості - маленька свічкова фабрика і кілька гарбарень (так називали заводик або майстерню з вичинки шкіри). Загальноросійський перепис населення у 1897 р. зафіксував вже 1392 іудея у Михалполі - 60 % від тодішнього населення. В 1920-1930-х рр. громада налічувала близько тисячі іудеїв. Не дивно, що в 1930-х рр. у Михалполі було навіть створено єврейський колгосп. В 1939 р. їх було 728 - 34 % від загальної кількості михалполчан. Історію місцевого кагалу перекреслив масовий розстріл у Ярмолинцях восени 1942 р. Синагога зникла тоді ж.

Лишилося від Михалполя у Михайлівці небагато. Костел, над яким сильно познущався час. Зберігся старий кіркут з понад сотнею мацев (не бачила - я була у Михайлівці вже важко вагітна Грицем).

Дерев'яна синагога
Синагога у Михалполі. Фото П.Жолтовського, 1930 р. З книги "Синагоги України" (Харківський приватний музей міської садиби, 2011).
План зі статті Євгена Котляра "До вивчення зниклих єврейських божниць. Дослідження Єлизавети Левитської розписів дерев'яної синагоги у Михалполі. 1930 р."
Розписи синагоги
Розписи синагоги в Михалполі (Михайлівці). Фото П.Жолтовського, 1930 р. З книги "Синагоги України" (Харків, 2011).
The interior of the old wooden synagogue in Michalpol (Myhalpil, Michalpol) in Podillia, Ukraine
Схема розміщення сюжетів розписів на склепінні.
Схема розміщення сюжетів розписів на склепінні синагоги у Михалполі. з дослідження 1930 р. Єлизавети Левитської.
Михалпіль у 1930р.
Михайлівка - Михайлпіль - Михалпіль у 1930р. "Пам'ятки архітектури Подільської губернії" (Харків).