Мала Буда
Церква в Малій Буді. 23 квітня 2006 року.

Село Герцаївського району Чернівецької області (карта).

Іконостас навиворіт

Буковинська глибинка - край збереженої чарівно-архаїчної наївності. Простота, як кажуть росіяни, звичайно, гірша за злодійство, але в невеликих об'ємах вона дуже пасує невисоким перед-Карпатам, близькості румунського кордону і думкам про сусідню Трансильванію.

Ну от, скажімо, мурована церква Всіх Святителів в Малій Буді. Здавалося б, майже типовий проект для Буковини і (частково) Поділля тих часів: оштукатурений тричастний храм, побзавлений куполу. Дзвіниця тут же, над бабинцем, невисока. Та й взагалі вся церква досить компактна, з силуетом, що викликає в пам'яті більш ранні зразки молдавсько-румунської архітектури пізнього Середньовіччя.

Але є в церкви своя "родзинка".

На час її збудування (а це 1818 рік), здавалося б, ні про яку архаїчність вже й мови йти не може: прогрес давно наступив в Європі на горло ніївному Середньовіччю, перспектива для художників - досягнення їх попередників, що жили років так за 400 до епохи Енгра і Давида. Рубенс і Веронезе вже давно в скарбниці світової культури і в головах всіх малювальщиків світу. Крім ось цих, буковинських. Щоб побачити їхні шедеври, не обов'язково заходити ДО храму, достстньо обійти його навколо. По верху гладких стін тягнеться фриз з заповнених розписами-іконами ніш. Чотиритомник "Памятники архитектуры и градостроительства УССР"  відмічає, що в розписах використані орнаментальні мотиви народних вишиванок. Ну а що було ще писати заідеалогізованому виданню брєжнєвської епохи? Не на святих же зосереджувати увагу. А ми зосередимося саме на них.

Хоч святих виноси? Вже повиносили:

Ось ця мадонна виконана на гроші такого собі Бурла. Про це й свідчить напис на іконі.
Ось ця мадонна виконана на гроші такого собі Бурла.
А на святого Івана кошти дав Бомба Віктор. Ще одна богоматір. Донат - Марціяк (?) Васіле.
А на святого Івана кошти дав Бомба Віктор.
Ще одна богоматір. Донат - Марціяк (?) Васіле.
Святі: Василь, Іон (Ян? Іван?) і, напевно, Миколай.
Два святих Георги. В різному віці ("Це в нас, шановні відвідувачі музею, скелет Чапая в дорослому віці. А це - його дитячий скелет..."). А це - просто перевернута зірка на найближчому до церкви будинку. Дістали, еге ж. :)

Групові фото святих:

До речі, хоч хтось бачить серед цих святих Думітрів і Ілій хоча б трішечки орнаментів з вишиванок?