Яноші
Будинок вина "Берегвідек" (музей виноробства) в Яноші. 3 липня 2010 р.

48°15′9″ пн. ш. 22°37′53″ сх. д.

Це останнє село перед Береговим - якщо їхати сюди з боку Мукачева. 2 тисячі жителів, відоме село з 1321 р., з 1364 р. - власність королеви Ержебет. Слов'яни називали Яноші на свій манер - Іваноші або просто Іванівкою (так село і називалося в 1921-1939 рр., а якщо довіритись старим документам, то знайдемо там і Яноші - під 1484 р., і Іваноші - під 1321 р.). В 1566 р. село спустошили татари.

В селі біля дороги знаходиться яскравий помаранчевий Будинок вина "Берегвідек", при якому працює міні-музей виноробства. Яноші, як і Кідьош та Берегове, претендують на звання столиці виноградарства як не всього Закарпаття, то принаймні району. В Яноші навіть проводять виноробні фестивалі та дегустації, а також фестиваль "Дружба без кордонів".

В Яноші є також однонавна мурована греко-католицька Покровська церква (1834, ремонти 1924, 1976), діє готель "Гелікон". Місцева греко-католицька парафія була заснована ще в 1743 р. (дерев'яний храм-попередник було зведено в 1748 р.).

Будинок вина "Берегвідек"

Makkosjánosi