Криниця
Будівництво костелу у Криниці Шляхетській. 1938 р. З архіву NAC
Костел початку ХХ століття у селі Криниця на Миколаївщині. 13 серпня 2011 р.
Костел початку ХХ століття у селі Криниця на Миколаївщині. 13 серпня 2011 р. Krynica

Близько 1 тис. жителів. Перші згадки про село - від ХІІІ ст.

Стара назва села - Криниця Шляхетська (Krynica Szlachecka).

Село між Меденичами і Миколаєвом. Костел тут просто красень. Це 1938 рік, але споруда дуже гармонійна. авторами проекту святині були архітектори В. Дайчак і Т. Олекса (W. Dayczak, T. Oleksа). Храм діючий.

Про Криницю є легенда: в часи татарської навали українці почали будувати на високих горах башти, з яких велося спостереження - чи не йде, бува, до села ворог. Була така башта й на Лисій Горі. Якось з вежі помітили: з міста Бич суне на поселення вороже військо. Селяни кинулись ховатись - хто в ліси, хто на болота. В лісі силу допомогло відновити джерело з прозорою водою. Ця вода так припала людям до смаку, що вони вирубили ліс і заснували на його місці нове поселення - Криницю.

В селі й справді є два десятки джерел.

З'ясувалося, в селі є й тризрубна одноверха дерев'яна церква Різдва Богородиці (1692!), але я її просто не побачила. Шкода. І це при тому, що я розпитувала людей про пам'ятки. Костел - так, назвали, а церкву чомусь не згадали...

На сайті у Віктора Громика сказано, що храм знаходиться у центрі села. Гм. Гм. Гм. Церква на цьому місці стояла ще у 1511 р. Ремонти святині мали місце у 1779, 1835 та у 1855 рр. Ґонт з дахів зняли ще за Польщі.

Картинки з Криниці
Костел в селі Криниця на Миколаївщині