Стара Жадова
Палац фон Фльондорів і Біго де Сен-Квентінів у Жадовій близько 1900 р.
"Дерев'яна" церква в Старій Жадаві (30 серпня 2010 р.): бляха, тес - і неоготичні надгробки родини Фльондорів.
"Дерев'яна" церква в Старій Жадаві (30 серпня 2010 р.):
Палацу Фльондорів (Сикантинів? Гойянів?) у Старій Жадаві залишилося вже небагато. Агонізує.

48°11′53″ пн. ш. 25°31′53″ сх. д.

Якби це був не сайт, а якась новинева телепрограма, сюжет починався б так: Блека з мікрофоном на фоні Сірету. Береги заросли кущами. Дороги не видно. За спиною порпаються біля возу і коняки двоє молодих чоловіків. Синхрон:

Карета подана. Так я долала Сірет. Міст зірвала вода під час літньої повені-2010
Так я долала Сірет. Міст зірвала вода  під час літньої повені-2010

- Щоб потрапити до старовинної дерев'яної церкви в селі Стара Жадова Сторожинецького району на Чернівеччині вашому спеціальному кореспонденту доведеться долати бурхливу карпатську річку Сірет на ось цьому (жест рукою за спину) возі.

Блека сідає на воза, картинно посміхаючись в камеру. Чоловіки теж заскакують до воза і, підганяючи коня, пробують вмовити Блеку поїхати з ними "на природу". Крупний план: мозолисті, брудні руки чоловіків. Оператор, підкатавши штаньки джинсів, біжить по холодній воді за конем, матюкаючись одними губами.

Коротше, яке щастя, що в нас тут не новинева телепрограма і я аж ніяк не ваш спецкореспондент.

Старій Жадаві не щастить з Сіретом, мені не щастить зі Старою Жадавою. До цього часу згадую липневе жахіття в 2008 році: путівник потрібно було здавати от-от, а краєм прокотилася лиха, небезпечна повінь. Зірвані мости, дороги, що просто щезали з карт, багатомільярдна шкода - а в мене горить книга. В той раз в Старій Жадові церква і кілька хаток навколо неї опинилися на своєрідному острові: мостів немає, Lost по-буковинськи. Та чорт з ними, з мостами, думалося тоді, я хоч з цього берега її сфотографую - дійти б до річки. А дзуськи! Замість вулиць і вуличок - канали і калабані. Простора, широка Жадава (2,3 тисячі жителів - і якась шалена територія, ледь не як у райцентру) стає непролазною terra incognita. Мені доводиться відступити. В людей реальне горе, а тут я з якимись нікому не потрібними пам'ятками архітектури.

Все повторюється в серпні 2010 року, але вже м'якше, чистіше. Хоча дощ попередньої ночі й залишив на дорогах мокрі розлогі сліди, я сподівалася, що вулиці залишаться вулицями - і човна не знадобиться. Пішла спочатку до палацу, колишнього дитячого санаторію в старому парку.

Від траси там буде трохи більше за кілометр за власними відчуттями - між старих лип до мосту, а за ним лише прямо, там вже зовсім поруч.

Палац,церква, надгробки, кіркут

Неоготичні надгробки Фльондорів і дзвіниця
Неоготичні надгробки Фльондорів і дзвіниця в Старій Жадові

З палацем не все зрозуміло. На око - з натяжкою - кінець ХІХ ст. (начебто 1893). Таке типове дітище часів еклектизму зі штампованими (гіпсовими? алебастровими?) сандриками і вазами (таким же декором хизується кілька десятків будинків у Сторожинці) та кованим балконом. Добротно і без зайвих витребеньок - було. Донедавна в палаці розташовувався дитячий санаторій, зараз же споруда у такому катастрофічному стані (другий поверх просто сочиться вологістю, штукатурка облітає як осіннє листя, кути скоро заваляться), що з мешканців тут лише смішний чорно-білий пес, який шалено хоче, щоб йому чухали спинку. Всередині - розруха, навалені парти, коротше, місце похмуре навіть в теплий серпневий сонячний день. Річечка Жидівка, котра колись омивала маєток, зараз перетворилася на брудний непривабливий струмок.

Кому палац належав, здогадатися неважко - біля Михайлівської церкви цілий ряд помпезних неоготичних надгробків від 1875 р. до 1930-х - Фльондори, відома в цих краях родина, такі от Потоцькі Північної Буковини. Як не їм, то найвідомішому місцевому роду баронів Гойянів (Goian).

В парку давно заглохлий, напіврозвалений фонтан, парк теж являє собою жалюгідне видовище.

Ось цьому реферату з якимось невідомим нікому графом Сикантином я не вірю - не міг графський рід не лишити по собі жодної згадки. Хоча загалом там маса цікавинок про село і його кути - і таки правда, і Одая, і Кобилянська існують до нашого часу.

UPD з 2020 року.

З Сикантинами розібралися завдяки ще одному палацику фон Фльондорів - у Великому на Вижниччині. Єлена з фон Фльондорів наприкінці ХІХ ст. вийшла заміж за австрійського вояка і представника знаменитого роду графа Анатоля Біго де Сен-Квентіна. Біго загубилося, а Сен-Квентін з часом у пам'яті людей перетворилося на Секвентіна. :)

Перший санаторій у маєтку відкрили 1.11.1948 р. - на 25 ліжок. З 1950 р. заклад перекваліфікували на дитячий. З 1971 р. - пульманологічний санаторій, з 1979 р. - вже гастроентерологічний.

Від палацо-санаторію в його агонії можна стежкою вздовж ріки вийти на землю обітовану Старої Жадави - до невеликої одноверхої Михайлівської церкви (1806). Гіпотетично цей компактний храм є дерев'яним, але ремонт 2008 р. (а, можливо, й більш ранні ремонти теж) зробили свою чорну справу - справжньому шукачу "дерева" тут більше нічого робити, а от серце любителя чеканки. якогось там джигіта з гір, зрадіє - і дзвіниця, і церква, і цвинтарна брама виблискують на сонці як корабель уфолюдків з планети десь біля Деліба.

Кілька старих кам'яних хрестів на першій церковній лінії (якщо можна такі пляжні аналогії проводити) мають кам'яні ж вінки - і так як африканці з диких племен роблять велосипеди з пальмових листків в сподіваннях задобрити бога Карго, так і тут селяни повісили на хрести без таких от кам'яних оздоб дешеві пластикові вінки.

Найдавніші хрести широкі, кряжисті, вросли в землю. Їх побілили. Могили Фльондорів, когось з родини Франгополо, баронеси Катерини Гойян (1843-1878) і довголітнього місцевого пароха Теодора Шкраба (1847-1922, напис на могилі правильною українською) не чіпали.

Тільки біля церкви розумієш, чому з нею такі транспортні проблеми - а немає до неї ДОРОГИ як такої - лише стежки. П'ять повеней за літо, дамба, забита рибою - і зірваний у результаті міст.

Вже потім буде Сірет, і кінь, і віз, і прозора вода. І кіркут майже в центрі села, неподалік від школи - запарканений з трьох боків, він залоишиться вільним з четвертого, але кому потрібні походеньки по пояс в кропиві?

З історії

Євреїв тут було багато і здавна. В 1930-х в Жадові жило майже в півтора рази більше народу, аніж зараз. Було, було - аж до 5 червня 1941 р., коли на Сторожинеччині почались масові масакри синів Давида румунами. В той день місцевого рабина Гінсберга солдати смикали за бороду, били по голові, штурхали багнетами. Елі Шніттера і його дружину Бубі Енгель було застрілено, багатьох дівчат згвалтовано, а у всіх літніх чоловіків відрізано бороди. Це був лише початок сторожинецького холокосту, який пережили одиниці. З 543 іудеїв, які проживали в Новій і Старій Жадових вижило тільки 80.

Взагалі Жадова (можливо, спотворене румунами Садова, хоча народ вірить у версію про засилля тут іудеїв-"жидів") відома за документами з 1490 р. Як же без документів - рід Гойян був впливовим і дав Молдові чимало сановників і політиків.

В 1742 р. біля джерела тут було засновано монастир - ченцями Андронахе Владом, Степаном Табором, Георгієм Герасимом і ще одним Георгієм. В 1776 р., коли край відійшов до Австрії, тут вже було сім монахів.

В 1861 р. була різьблярна майстерня, пізніше виникли шевська, столярна, кравецька. З 1862 р. працювала школа, з 1865 р. - такою противагою школі - винокурня. На поч. ХХ ст. з'явився тартак на сто робітників. Проводились щотижневі ярмарки.

Місцеві кути називаються Одая, Грибок, Америка, Вивіз, Майдан, Кобилянська, Багна.

Дорога до палацу-санаторію починається за селом