Грушів

Понад 2 тис. жителів - а паломників у цей скромний одноверхий храм-ротонду, зведений у 1878 р. над джерельцем, приходить часом в кілька разів більше. Бо християни вірять, що 26 квітня 1987 року, в першу річницю вибуху на Чорнобильській АЕС, 12-літній Марії Кізин тут явилася діва Марія. Являлася протягом кількох днів, одяг змінювала з чорного на блакитний і навпаки. "Пєрєстройка", гласність, все таке - навіщось про галюцинації дитини повідомило центральне телебачення СРСР. І почалося - в Грушів їхали навіть з Середньої Азії та Швеції (пішки), на дорозі стояли блок-пости з міліції. Йшли помолитися як не перед з'явою (в червні вона щезла), то перед "чудотворною" іконою (1806, Степан Чаповський).

Воду з джерельця (воно зараз у наві, оце так) подають назовні через трубу.

Дзвіниця в церкви теж дерев'яна, триярусна.