Гола Пристань
Гола Пристань

Телефонний код: 055 39

Карта міста

Сайти про місто: golapristan.com

Відстань до Херсона: 52 км.

Херсон зовсім близько - 18 кілометрів, хіба це відстань... Це якщо річкою. А води навколо Голої Пристані багато! Конка, на березі якої місто й виникло на початку XVIII століття, вливається в заплутані меандри Дніпра, а Дніпро долає всі перешкоди на шляху до близького вже Чорного моря. Тут головна українська річка розливається рукавами, створює острови - на одному з них, Білогрудному (площа 59,3 га), розташоване одноіменне село, яке теж підпорядковано міськраді Голої Пристані.

Місцеві жителі скорочують назву рідного міста до Гопрі - так швидше. Можливо, дарма: назва ж незвична, не на пустому місці виникла. Хоча, якщо по правді, то таки на пустому: колись в цій місцині запорізькі козаки влаштували приплав Голий Перевіз. Чому Голий - так не було ще тоді на узбережжі ані деревця, ані хатинки, самі лише сипучі піски. Біля Голого Перевозу, звідки козаки відправлялися на човнах рибалити в лиман, невдовзі виникло село Гола Пристань. Населяли його втікачі від панщини, що годувалися в основному риболовлею. Місце було хоч і голе, але стратегічно важливе: переправа, поруч приморські місця, та й до колишньої Січі недалеко. Так пристань перетворювалася на порт. А де порт - там сприятливі умови для торгівлі, а де торгівля - там містечко починає розростатися, збільшуватися...

Хоча чи було це вже містечко, чи ще село - сказати важко. Була пошта, з 1893 року функціонувала амбулаторія. Гола Пристань, між іншим, першою в Україні мала радіостанцію - з ініціативи самого О. Попова, винахідника радіо. Сталося це в 1902 р. Радіозв'язок спочатку налагодили лише з Херсоном. Але ж все було ще попереду!

Як і курортна слава поселення. Про лікувальні властивості Соляного озера в ті далекі часи дізнавалися від знайомих та знайомих знайомих. Вже в 1889 році кількість відвідувачів цього краю зросла настільки, що Херсонське земство відкрило в Голій Пристані першу грязелікарню (яка з часом перетворилася на відомий санаторій "Гопри").

Гола Пристань - місто добре і інтернаціональне. Найбільше в поселенні, звичайно ж, українців, та проживають і росіяне, і білоруси, молдавани, євреї, поляки, татари, представники інших народностей. Зелений туризм набирає в краю обертів, тому не бійтеся залишитися без даху над головою, потрапивши в Голу Пристань!

Окрім оздоровлення, сюди їдуть за зустріччю з дикою природою. Поблизу Голої Пристані розташований Чорноморський біосферний заповідник, яким опікується Національна Академія Наук України. Заповідник було створено в 1927 році, а в 1983 р. заклад отримав статус біосферного. Площа заповідника вражає: майже 100 000 га! На його території розташовано два великих морських заливи (Тендровський і Ягорлицький), більш як 20 островів - справжнє пташине царство, фрагмент шельфу. Площа морських акваторій дорівнює 77 900 га, суші - 14 148 га. Тільки тут можна ще знайти унікальні Нижньодніпровські (Олешківські) піски, галявини-саги, солончаки та реліктові лісові колки, залишки знаменитої Гілеї, лісової країни, яку описав ще батько історії Геродот.

В заповіднику мешкають 100-120 видів птахів (16 з них надзвичайно рідкісні), 37 видів ссавців, 30 видів павуків тощо. Кожна десята рослина в цих краях - ендемічна. Великий тушканчик і степовий ховрашок живуть тут, не потривожені людиною, а в небо злітають зграї куликів та польових жайворонків.

В самій Голій Пристані розмістився музей природи Чорноморського заповідника.

Гола Пристань - фестивальне місто. Для відпочиваючих та жителів міста на початку літа запалюються "Купальські зорі", а в розпал кавунового сезону проводиться "Солодке диво". І не дивно: Херсонщина - край баштанів, похвалитися врожаєм тут може не один господар.