Кіровоград
Таким було місто століття тому.
Єлисаветград - Кіровоград

Перша згадка в документах: 1754

Телефонний код: 05 22

Сайти про місто: gorod.kr.ua

Там, де зараз стоїть Кіровоград, на зламі XV-XVI столiть зародилося козацтво. Тут, на Дніпрі, гула, воювала і веселилась Запорозька Січ. Неподалік розташовувались зимівники — козацькі житла, що з плином років перетворювалися на хутори. Родючі придніпровські землі, гарні краєвиди, багатий на рибу Інгул — все це подобалося козакам. Пам’ятає ті часи передмістя Кіровограду Лелеківка — колись на цьому місці знаходився зимівник козака Степана Лелеки. Та й інші передмістя — Ковалівка, Балка — теж могли виникнути з хуторів-зимівників.

У 1754 р. на місці Кіровограду виростає фортеця Святої Єлисавети з двома передмістями: Биковим та Пермським. Залишки фортеці й зараз можна побачити в південно-західній частині міста. 11 січня 1752 р. вийшов царський указ про охорону піденних кордонів Російської імперії:

«...Для защиты, на всякий случай, от нападения вражеского...построить ... земляную крепость, которую именовать крепостью Святой Елисаветы».

Кордони охороняли не лише від татарів та турків, а й від бунтівних, непокірних гайдамаків. Парадокси історії: охороняли будівництво фортеці 200 запорозьких козаків.

Фортеця мала 10-метрові земляні вали, глибокі рови, 6 бастіонів з равелінами. Гармати захищав дерев’яний палісад. Форпост став головною ланкою лiнiї фортифiкацiйних споруд Нової Сербiї.

Чому Сербії? А ось чому: з 1754 року навколо фортеці почали селитися серби-переселенці, яких уряд цариці Єлисавети Петрівни всіляко заохочував залишатися на новоосвоєнних землях. Містечко біля фортечних стін містило дерев’яну Троїцьку церкву, будинок князя Потьомкіна, казарми та хати.

В 1769 р. фортеця св. Єлисавети не скорилася осаді семидесятитисячного війська хана Керим-Гірея. А потім, після поділів Польщі та ліквідації Запорозької Січі, південний кордон імперії Романових посунувся набагато далі від фортеці св. Єлисавети — і вона втратила своє стратегічне значення (1784). З того часу фортеця і її передмісті отримали міський статус і нове ім’я: Єлисаветград

В середині ХІХ ст. дерев’яні приміщення фортеці замінили кам’яниці міської лікарні. Місто з військового перетворилося на промислове і торгове: саме в Єлисаветграді в 1785 р. купець Масленников побудував перший в імперії цукровий завод. Працювали цегельні, папірня, шкіряний завод, щороку в місто на чотири ярмарки з’їжджалися купці з Росії, Польщі, Криму, Туреччини, Молдавії. Місто росло, переступило через Інгул, ширилося кварталами і садами, мало лікарні, військовий комплекс, міську думу, банки. Шкода, від тогочасної дерев’яної забудови майже нічого не збереглося: в 1798 та 1833-1834 роках тут шаленіли пожежі. Місто почало облостати цеглою та каменем: збереглися «подорожній палац» зламу XVIII-ХІХ ст., купецькі будинки, особняк Соколових-Бородіних. Трохи пізніше з’явилися Преображенська (1813) та Володимирської ікони (1812, грецька) церкви.

З 1829 року Єлисаветград стає центром вiйськових поселень на пiвднi України. В 1817, 1823, 1827, 1842, 1845, 1847, 1850, 1852, 1859, 1874 та 1888 рр. у мiстi вiдбувалися огляди у присутностi царської родини. Інодi одночасно маневрувало до 100 тисяч солдат. Царі хотіли бачити не лише маневри — і в місто приїжджали театральні трупи з Полтави, Харкова. В міському театрі в 1847 р. виступав великий угорський музикант Ференц Ліст. З 1845 до 1854 року в Єлисаветградському повiті проходив вiйськову службу ад`ютантом командира полку Афанасій Фет. Цікава деталь: квитки на концерти Ліста розповсюджував саме Фет. Бував в місті і О. Пушкін (в 1820-1824 рр.). В 1824 р. Єлисаветград побачив десятирічний Тарас Шевченко.

Шлях від Єлисаветграду до Кіровограду був довгим: в 1924-1934 роках місто називалося Зінов’євськ, в 1934-1939 рр. – Кірово.

Зараз Кіровоград — сучасне місто з розвинутою промисловістю, працюють художній та краєзнавчий музеї. Через місто проходять автошляхи європейського значення: Брест—Париж—Нюрнберг—Прага—Ужгород—Тернопіль—Кіровоград—Донецьк—Махачкала (E50), Слобозія—Галац—Кишинів—Кіровоград—Полтава (E577).

Грецька церква

Грецька церква, яку офіційно називають більш помпезно - кафедральний собор Різдва Пресвятої Богородиці - зведена в 1805—1812 рр. на місці дерев’яної попередниці. Власне, та попередниця і була збудована на кошти численної грецької громади тодішнього Єлисаветграду в окремому районі міста — Грецькій Слободі. Хоча на момент завершення будівництва мурованого храму греків у місті не лишилося, церкву називають грецькою - традиція така.

В інтер’єрі пам’ятки збереглися розписи на стінах і куполі. Одночасно з церквою було споруджено муровану триярусну дзвіницю.

Синагога

Синагога в Кіровограді

Перші відомості про єврейську громаду Єлизаветграда датуються 1803 р. У 1909 р. тут налічувалося 17 єврейських шкіл, талмуд-тора, кілька училищ.

Однією з небагатьох пам’яток єврейської культури, що збереглися після Лютневої революції 1917 р. була синагога Бейт-Кнессет (Будинок Зборів), споруджена на місці дерев’яної божниці (1853). Ошатну споруду в мавританському стилі збудовано за проектом міського архітектора Олександра (Хацкеля) Лішневського в 1895—1897 рр.

В 1957 році синагогу в Кіровограді було закрито, а за часів незалежної України поновлено діяльність. З 1996 р. при синагозі діють перший в Україні єврейський музей «Євреї Єлисаветграду» (1998), єврейський театр «Тхія», вокально-хореографічні ансамблі тощо.

Лютеранська кірха.
Єлисаветград. Лютеранська кірха.