Донецьк
Місто, котрого я трішки боюся. Листівка з видом Донецька.

Сайти про місто:

infodon.org.ua

tony.donetsk.ua/_donetsk/

Церква в Юзівці (Донецьк)

Одне з найбільших міст України встигло побувати Юзівкою (до 1924 р.), селищем Сталін та Сталіно (1924-1961 рр.), аж врешті отримало своє нинішнє ім’я. За місцевою легендою, в 1923 р. Юзівка навіть кілька місяців носила ім’я Л. Троцького. З Сталіно теж не обійшлось без курйоза: 9 березня 1924 р. Місто перейменували у Сталін на честь... сталелиттєвої промисловості, а вже пізніше (1933 р.) назва трансформувалася у Сталіно – на честь диктатора. Перша ж назва (Юзівка) дісталася поселенню ось як: в 1869 р. сюди прибув з Великобританії Джон Юз (Х’юз) — для того, щоб побудувати металургічний завод. Оселився англієць в Олександрівці, на хуторі поміщиці Смолянінової. Невдовзі навколо новозбудованого заводу виросло робоче поселення, яке зрослосся з селищем Олександрівської копальні.

Зараз Донецьк — значний індустріальний (понад 200 промислових підприємств) та фінансовий центр Східної України, її шахтарська столиця. Хоча тут немає архітектурних перлин, туристу буде чим зайнятися в Донецьку. В місті працюють краєзнавчий та художній музеї, знаменитий Театр опери та балету, справжня гордість донетчан (тут проводиться щорічний фестиваль «Зірки світового балету»), а ще драматичний театр ім. Артема, філармонія, цирк, ботанічний сад, виставковий комплекс «Експо-Донбас», художня галерея «Арт-радон», кілька виставкових залів, планетарій. У вихідні дні бульвар Пушкіна перетворюється на галерею під відкритим небом, де місцеві художники виставляють свої роботи. В місті чимало нічних клубів та дискотек на будь-який смак («Карусель», «Містік», «Chicago»), більярдних (сама відома з них – «Снукер»). А ще Донецьк дуже спортивне місто. На стадіоні «Шахтар» проводить матчі супер-команда тієї ж назви. Донетчанин, кількаразовий чемпіон світу в стрибках з шестом Сергій Бубка організував у Донецьку турнір «Зірки шеста». Любителів теніса чекають відкриті корти «Локомотиву».

Комерційне училище
Юзівка - Донецьк