Дідилів
В школі з ХІХ ст. зараз сільрада, бібліотека і народний дім.
Дідилів. В школі з ХІХ ст. зараз сільрада, бібліотека і народний дім.

Село розташоване на трасі Львів - Київ. Понад 1,1 т.ж.

В селі (перша згадка 1442 р.) над річкою Думною є надзвичайно скромна дерев'яна Воскресенська церква з 1933 р. і адміністративний будинок, завдяки башточці з годинником схожий на ратушу. В принципі, там сільрада, тож це в якомусь сенсі і є ратуша. :о)

Дідилів з 1564 р. належав роду Гербуртів, пізніше - Жолкевським, Яну Даниловичу, Яну ІІІ Собєському, Радзівілам, Стажинським, Гарапігам і Черкавським. Який з цих численних панів увійшов у легенду як шалений дідилівський дідич, який тиранив селян, не гребував полювати в лісах панів-сусідів, нападав на чужі замки і взагалі поводив себе жахливо. Того дідилівського пана настигла-таки куля десь під Олеськом. Селяни, дізнавшись, що кат вже не буде їх мучити. того ж вечора спалили маєток в Дідилові.

Ще в 1508 р. тут були зведені дерев'яні фортифікації - їх спалили турки у 1620 р.

Мозаїчна зупинка