Кут (Баїнський)
Успенська церква в Куті (Баїнському) Глибоцького району. 5 червня 2010 р.

Широта - 48.20, довгота - 26.036.

Сіл з назвою Кут в Україні лише три. Але якщо брати з варіаціями - то безліч: Кути (цілих 10 населених пунтків з такою назвою!) і Старі Кути, Кути Перші і Кути Другі, чотири Кутища, Кутки, Куткір, Кутиска тощо. От тільки на Буковині є ще один Кут - Стрілецький (Кіцманщна). Коржовий Кут біля Умані, Червоний Кут біля Жашкова, Веселий Кут на Oдещині, Двурічний Кут на Харківщині, Зелений Кут біля Гуляйполя...

Коротше, не дивно, що Куту в Глибоцькому районі Чернівеччини теж захотілося якось виділитися. На всіх картах і в довідниках він просто Кут, але місцеві жителі з цим рішуче не погоджуються. Вони живуть в Баїнському. Ну добре, в Куті Баїнському. Але просто Кут? Ні, це не тут. Я більше скажу: Баїнський - без всяких там кутів - назва, яку до цього села на Глибоччині (понад 400 жителів) вживають найчастіше.

Своєї сільради в Куті немає, тому село поділили між... двома сусідніми. Половина відійшла до Луковиці, половина - до Молодії.

Тут, до речі, симпатично: Карпатські передгір'я. Для часто румуномовної Глибоччини Кут Баїнський навдивовиж українське село: за переписом 1989 р. румунами себе назвали 9 чоловік, ще четверо позначили себе як молдавани. Всі інші - українці.

Зведена місцева дерев'яна церква хатнього типу в 1894 р. Симпатична, досить гармонійна, шкода, дах під бляхою - ґонт би до фігурних кронштейнів пасував ідеально. Зрозуміло, що храм не є дуже старим, але все-таки хотілося б дізнатися його вік.

Церква хатнього типу
Біля церкви багато старих хрестів.
Cotul Bainschi, Adâncata
Фігурні кронштейни даху.
Інтер'єр - хіба через вікно.
Доглянуто і пусто.
Cotul Bainschi, întâlnit şi sub forma Cutul Bainschi  este un sat în raionul Adâncata din regiunea Cernăuţi, depinzând administrativ de comuna Lucoviţa.