Брониця
Василівська церква (1874) у Брониці. Фото - серпень-2011.

Близько 900 жителів

У невеликій Брониці, що лежить при трасі Самбір-Дрогобич і над початками річечки Трудниці (так, отака от назва у річки), відразу дві дерев'яні церкви - і виглядають вони як сестри-близнючки, яких мама, аби не переплутати, вдягнула в сукенки різних кольорів. Просто біля траси - церква св. Василя з 1874 р., її хоч шукати не треба - бо Михайлівський храм з 1903 р. заховався анахоретом-відлюдником вже аж десь в кінці села. Не бачила його, хіба на картинках. Обидва храми зведені на місці більш давніх і теж дерев'яних попередників. Бляха на Василівській церкві в 2009 р. відсвяткувала своє сторіччя - і почувається органічною частиною дерев'яної споруди. Бо бляхизація - горе давнє і жахливе.