Харків. Благовіщенський
Архітектурна домінанта центру міста в стилі a la rus.

Благовіщенський катедральний собор  зведено в 1901 р. за проектом М. Ловцова. Не люблю я всю цю псевдо-візантію, але храм має певний шарм.

Історія собору

Надурила, надурила! Це не Харків, а польська Лодзь. Але церкви схожі.

На цьому місті і раніше стояла церква - дерев'яна. З'явилася, до речі, десь разом з містом. Стара, отже - зведена не пізніше 1655 р.

На той час храм стояв не в Харкові, а в маленькому поселенні з кількох хат-мазанок посеред болот і левад, яке пізніше перетворилося на Залопань (нічого страшного, всього-то й є, що за річкою Лопанню). Люди тут жили бідні, церква не мала з чого хизуватися інтер'єрами чи ще якими гараздами.

Та з часом все якось налагодилося, і "Курязький запис" від 1720 року сповіщає про "за річкою Лопанню парафію Благовіщенську".

В 1738 році церква згоріла.

Її наступниця-клон була теж з дерева. Триглавий храм з тином навколо. Все просто. З досягнень - казанська богоматір в срібній ризі (1776).

10 липня 1789 р. закладається мурований храм за проектом П. Ярославського - на цьому ж місці. Освятили його 8 вересня 1794 р. На позолоту іконостасу та куполу гроші щедро виділив Михайло Іванович Батезатул, підполковник. Власниця благовіщенського ринку, надворна радниця Анастасія Петрівна Дупіна жертвує на срібні шати для кількох ікон, те саме робить і купець Михайло Нечаєв.

А це вже він.

Парафіян так багато, що навіть мурована церква не вміщує усіх - і її реконтруюють в 1836-39рр., добудовують придільні храми св. Варвари і св. Івана Воїна. В результаті церква набуває типово-класицистичних рис.

В Харкові вона вважається однією з найбільших та найбагатших. З 1846 р. по 1863 р. її навіть іноді величали "собором".

3 липня 1914 р. "соборний" статус повернули храму - вже в його новому, знайомому і нам вигляді.

...Харків ріс. Більшало жителів, більшало парафій, більшало грошей. Вже в 1858 р. піднімається питання про спорудження абсолютно нового, величезного храму. Відповіді на питання тоді ще не знайшли. Знайшли 22 листопада 1887 р, коли місцеві олігархи склилкали раду парафіян і постановили спорудити новий храм, для чого й організували "будівельний комітет". Вже на зборах вдалося зібрати 34 000 крб пожертвувань. Архітектором вибрали свого ж парафіянина, професора архітектури Михайла Івановича Ловцова.

Ну от нарешті і він.

Зараз - так. А поруч - яким був храм-попередник собору.
Зараз - так.
А поруч - яким був храм-попередник собору.

Міська Дума виділила ділянку під забудову 16 лютого 1888 р., а урочисте закладання церкви мало місце 2 жовтня того ж року.

Храм в ново-візантійському стилі будували два десятиліття. Суми пішли на нього космічні - 400 000 крб. Багато жертвували з Москви - в основному купці і торговці. Нарешті, в 1901 р. процес завершився. На церкву було витрачено 7 000 000 цеглинок. Її розміри вражали: головний фасад - 34 м, висота до хреста - 59 м, довжина 71 м, висота дзвіниці з хрестом - 80 м, вмістимість - близько 4 000 чоловік.

Іконостас був виконаний з ніжного нарського мармуру московським майстром Василем Івановичем Орловим.

Розписувала велета ціла група художників. Головний іконостас, скажімо, - Андрій Іванович Данилевський з Петербурзької Академії мистецтв, бічні іконостаси - москвич Михайло Дмитрович Михайлів.

Стінопис виконав харків'янин І.Святенко за допомогою художника Марченко. За взірець взяли київський Володимирський собор.

Після революції храм продовжував працювати. Пощастило. Навіть більше того - розширювався. 16 листопада 1919 р з правого боку собору освятили церкву Антонія Римлянина, з півночі, біля дзвіниці - каплицю св. Архістратига Михаїла і пророка Мойсея.

За матеріалами Н. Дьяченко, "Вулиці і площі Харкова".