Білоберізка
30 березня 2008 року. Листя ще немає, тож храм в Білоберізці за Черемошем видно досить добре.
Останнє фото - з чотиритомника "Пам'ятники містобудування та архітектури УРСР". Такої дерев'яної автентики вже в Білоберізці не знайти.

Гуцульське село (1,2 т.ж.) з назвою, взятою десь з-під Рязанщини. Глуш, ведмежий кут. Але з пам'яткою архітектури НАЦІОНАЛЬНОГО значення. В найглухішому куті села, фактично вже на виселках. З одноверхою (колись. Зараз встановлені ще 4 мініатюрні верхи), хрестовою у плані дерев'яною (колись. Зараз бляшаною) Покровською церквою (1849). Все тут як потрібно в гуцульських храмах: піддашшя на випусках зрубів, з ганками з півдня та західного боку, з центральним верхом на високому восьмерику, з висотним розкриттям інтер'єру, з монументальним масляним живописом ХІХ ст., з двоярусною дерев'яною дзвіницею на північний захід від храму.

Та все це відступає кудись за обрій, коли серпневим днем ти ловиш в вікні автобусу сонячних зайчиків від бляшаних обладунків церкви. Робити з святині каструлю найкраще вміють саме гуцули :(.