Біла Церква архівна
Біла Церква. Альтанка в парку "Олександрія".
Костел Браніцьких в Білій Церкві

Перша згадка в документах: 1032<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Населення:  190 000

Телефонний код: 044 63

Карта парку «Олександрія»

Відстань до Києва: 84 км.

Це місто на Росі заснував ще Ярослав Мудрий. Укріплений Юр’їв (таку назву носило раніше поселення — на честь християнського імені князя Ярослава) став одним з форпостів, які захищали столичний Києв від кочівників. Їх орди не раз руйнували посад, та місто відновлювалося з попелища як фенікс. Вже в ті часи тут жило змішане населення: поляки, печеніги, берендеї, іудеї.

Подальша історія одного з найдревніших українських міст невідділима від історії краю: з 1363 р. Біла Церква увійшла до Великого князівства Литовського, з 1569 р. — до Польського королівства. В 1591 році в Білій Церкві відбулося перше значне козацьке повстання під проводом Кшиштофа Косинського. З 1648 р. стало полковим козачим містом. В 1651 р. в місті було підписано договір між польським урядом та армією Богдана Хмельницького. В 1795 р. ці землі відійшли до Російської імперії. Катерина ІІ віддала наказ повністю зруйнувати місцевий замок.

Tygodnik Ilustrowany за 1881 р.

Радянський період історії Білої Церкви — доба індустріалізації, коли місто перетворилося на значний центр машинобудування і будівельної промисловості. До речі, ВАТ «Бiлоцеркiвсiльмаш» веде свій літопис ще з 1850 року! А шини «Росава» білоцерківського виробництва відомі чи не всім українським автолюбителям.

Туристи люблять Білу Церкву за розкішний парковий ансамбль «Олександрія», закладений магнатами Браніцькими ще в 1793 р. Особливі сантименти до парку і міста відчувають кияни: їхати сюди значно ближче, аніж до Умані, а вражень та приємних згадок залишається не менше.

В місті працює музично-драматичний театр iм.П.Саксаганського, Будинок органної i камерної музики, заснований в 1924 р. краєзнавчий музей, Музей космонавтики ім. льотчика-космонавта П.Р.Поповича, Музей бойової слави 72-ї Гвардейської Красноградської ордена Червоного Прапора Київської окремої механізованої бригади. В місті налічується більш як 80 пам'ятників історії та культури. Більшість з них — чудові зразки класицизму: власники міста графи Браніцькі, здається, кохалися саме в цьому стилі.

Великий гетьман коронний Ксаверій Браніцький отримав місто в дарунок від польського короля Станіслава Августа наприкінці XVIII ст. Його дружиною стала улюблена камер-фрейліна Катерини ІІ Олександра Енгельгард. Оселившись на берегах Росі, колишня фрейліна, вочевидь, сумувала за розкішними парками Петербургу — і люблячий чоловік вирішив розбити для дружини ландшафтний парк в своєму маєтку. На здійснення мрії Олександри Браніцький витратив 4 млн. карбованців — фанастичну по тим часам суму. Роботами керував популярний паркобудівничий Мюффо. Тут працювали кращі садівники свого часу – Ботані, Бартецький, Вітт, Енс. Милувалися красою парку і О. Пушкін, і Т. Шевченко.

Зимовий палац, дворянське зібрання вражають не лише довершеними пропорціями, а й масштабами. Збереглися й давні адміністративні споруди, старовинні торгові ряди, костел (1812).

Серед видатних уродженців Білої Церкви — фізик Г.Вул, триразовий олiмпiйський чемпiон з вiльноъ боротьби О.Медвiдь. В місті працювали реформатор українського театру Лесь Курбас, видатний ботанік М. Вавілов, льотчик-космонавт П. Попович.

Ще старі картинки :о)

Архівна Біла Церква