Берегомет
Дзвіниця
Миколаївська церква в Берегометі
Зупинка - цілком собі мистецька
Плита біля церкви

Карта

Берегометів на Буковині відразу два, зараз говоримо про той, що в Кіцманському районі, на трасі Чернівці-Коломия. Тут в нас є пам'ятка архітектури державного значення, але вона хитро заховалася від сторонніх очей. Нічого, я видам її криївку.

В центрі села -гарна зупинка в мозаїці, ще радянських часів, поруч - міні-маркет. Сказавши маркету, "Стану-ка я к тебе задом, к дороге передом!" і вчинивши саме так, побачимо перед собою маленьку вуличку, яка відбігає від траси. Нею йдемо аж до першого повороту ліворуч. А там вже видно.

Видно її - Миколаївську дерев'яну тризрубну хатню церкву з 1786 р. Форма, виходить, в даному випадку набагато архаїчніша за дату. На Буковині так буває - що ще раз підкреслює силу людської звички. Якби не більша висота зрубів, і не відрізнити б берегометську церквицю від своїх посестр з Середньовіччя. Дослідники навіть кажуть, що бабинець храму походить з другої половини XVII ст. Там навіть начебто зберігся темперний розпис того часу, схожий на шедеврального Святого Юра з Дрогобича. На жаль, храм було зачинено. Треба буде якось ще спробувати щастя. Має вийти - Чернівці ж зовсім недалеко.

На південний захід від храму стоїть дерев'яна квадратна двоярусна дзвіниця, теж з XVIII століття. Перший її ярус рублений з піддашшям, а другий являє собою відкриту галерею.